Rushdie, Murakami, Pamuk, Mankel i Franzen presenten novetat aquesta tardor

L’Illa dels Llibres us ofereix un repàs per les novetats d’aquesta tardor 
Fall Leaves on Benches Along Park
La reentrée literària va iniciar-se  a finals d’agost amb la publicació , de la novel·la ‘El que no et mata et fa més fort’ el quart lliurament de la sèrie Millennium.  David Lagercrantz ha continuat amb  les aventures protagonitzades per  Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander  que va crear l’escriptor suec Stieg Larsson.

Però la tardor literària d’aquest any bé marcada per grans noms com Salman Rushdie, Ormah Pamuk, Haruki Murakami que publiquen novetat.

Martin Amis amb La Zona d’Interès (Anagrama) ens aproparà al camp de concentració d’Auschwitz i coneixerem amb la publicació d’El diari de Rywka  (Empúries) el testimoni corprenedor dels darrers dies d’una nena jueva al gueto de Lodsz.

Per la seva banda l’editorial Bromera publica I tu no vas tornar de Marceline Loridan-Ivens supervivent del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenauen, en la carta que adreça al seu pare, que no va tornar.

Muriel Barbery, l’autora de L’elegància de l’eriçó publicava a principis de setembre la nova novel·la  ‘La vida dels elfs’.
Després de Persona i Trauma arriba la tercera i última entrega de la trilogia de  “Les cares de Victoria Bergman’ amb la publicació de ‘Catarsi’ d’ Eric Axl Sund

L’editorial Periscopi  aposta per la novel·la Els desposseïts, primera i única obra de l’hongarès Szilárd Borbély i Raig verd per Les pereres fan la flor blanca de Gerbrand Bakker que també publicaran aquesta tardor   Tram 83 de Fiston Mwanza Mujila (Periscopi) i  Com ser-ho alhora d’Ali Smith (Raig Verd).

A l’octubre ens arribarà les obres de Salman Rushdie i Haruki Murakami.  Empúries  publicarà ‘Escolta-ho en el vent i Pinball 1973’, les dues primeres novel·les curtes de Murakami. Aquest volum engloba els dos primers títols que van consagrar Murakami com a escriptor: Hear the wind sing (1979) i Pinball, 1973 (1980). Aquests dos volums conformen, juntament amb La caça del boc salvatge, la trilogia del Rata.

Salman Rushdie amb  Dos anys, vuit mesos i vint-i-vuit dies (Proa / Random House), torna als seus coneguts i també polèmics versos satànics on descriu temes com el fanatisme,  la guerra entre el bé i el mal, l’amor i l’odi, entre la raó i la fe, el fanatisme i la tolerancia a més del el xoc entre religions.

Jonathan Franzen l’autor de Llibertat i Les correccions. presenta  Puresa (Empúries/Salamandra) una novel·la protagonitzada per Pip Tracy, una noia jove a la recerca del seu pare i un entor familiar ple de secrets

Ian McEwan amb “La ley del menor” i els premis Nobel Orhan Pamuk i Patrick Modiano  presenten novetat aquesta tardor amb “Una sensación extraña” (Literatura Random House) i “Ropero de la infancia”  repectivament.

No serà fins a principis de novembre quan podrem llegir la nova novel·la de David Safier que torna amb Més maleït karma’ una continuació de la seva obra de debut ‘Maleït karma’ que el mateix autor defineix com  ‘’una història sobre la redempció’’.

Finalment Proa i Seix Barral publicaran el mes de novembre  ‘Dins el cor del mar’ de Nathaniel Philibirck,  la història real en què es va basar Melville per escriure Moby Dick.

Els best-sellers Stephen King amb “Revival” i John Grisham amb “El secreto de Gray Mountain”  (Plaza & Janés) competiran per encapçalat les llistes de vendes amb permís també de Christian Jacq que torna amb “La tumba maldita” (Planeta).

Malpaso recuperà els contes de l’escriptor  E.L. DoctorowHenning Mankell amb Arenes movedisses (Tusquets) ens oferia una de les seves obres més personals després d’anunciar fa uns temps que pateix un càncer.

Haurem d’estar ben atents també a David Vann , l’autor de Sukkwan Island  publicarà a Literatura Random House “Cocodrilo”.

L’alemanya Sarah Lark presentarà novetat aquesta tardor amb   “La estación de las flores en llamas” (Ediciones B). L’especialista en novel·la històrica Simon Scarrow  publicarà “Hermanos de sangre” (Edhasa) i en aquest gènere Edward Rutherfurd presentarà  “Sarum” (Roca).

En el terreny de la novel·la negra les novetats arriben de la mà d’autors ja consolidats del gènere com Don Winslow amb ‘El cártel’ darrer premi RBA de Novela Negra i Jo Nesbo amb el nou lliurament amb el novè Harry Hole, L’espectre.
Fred Vargas,  Mari Jungstedt amb “Mar de nubes” (Maeva) i John Verdon que presentarà  “Controlaré tus sueños” (Roca Salamandra aposta per “La profundidad del mar Amarillo” de Nick Pizzolatto,  ‘No apagues la luz”, de Bernard Minier, i  “La costilla de Adán”, de Antonio Manzini.  Fantasma d’ Anne Holt i la traducció en català de la novel·la ‘Àlex’ (Bromera) de Pierre Lemaitre completen la llista dels destacats del gènere nergre.

Harry Potter tornarà aquesta tardor amb nou disseny de les seves novel·les amb unes excel·lents il·lustracions de Jim Kay.