Richard Ford és autor de les novel·les  Francament, Frank, El cronista d’esports, Canadà i Acció de Gràcies.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - OCTOBER 11: Richard Ford, American writer, on October 11, 2012 in Frankfurt am Main, Germany. The Frankfurt Book Fair is the largest in the world and will run from October 10 to October 14, 2012. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY – OCTOBER 11: Richard Ford, American writer, on October 11, 2012 in Frankfurt am Main, Germany. The Frankfurt Book Fair is the largest in the world and will run from October 10 to October 14, 2012. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)

Richard Ford va néixer a Mississipí l’any 1944 i està  considerat com un dels millors escriptors nord-americans de finals del segle XX. Ford ha publicat set novel·les on hi destaquen la trilogia protagonitzada per Frank Bascombe, el seu personatge més cèlebre, que testifica la vida social i moral d’Estats Units des de la postguerra fins a l’actualitat.

En paraules del jurat: «La seva obra s’inscriu en la gran tradició de la novel·la americana del segle XX. Autor d’obres com El periodista deportivo, Acció de Gràcies i Canadà, una èpica irònica i minimalista defineix als seus personatges, trames i arguments. La cura en les descripcions, la mirada ombrívola i densa sobre la vida quotidiana d’éssers anònims i invisibles conjuga en la desolació i en l’emoció dels seus relats. Tot això converteix a Ford en un narrador profundament contemporani i, al temps, en el gran cronista del mosaic d’històries creuades que és la societat nord-americana».

L’escriptor un cop coneguda la notícia del premi ha destacat ‘estic immensament feliç i agraït de rebre aquest premi. Ha estat una gran sorpresa’. Richard Ford també ha volgut compartir el premi amb els seus editors com ha destacat el comunicat de l’editorial Anagrama.

Per Ford ‘els escriptors escriuen llibres per als lectors, així que quan un escriptor obté un reconeixement, és un bon dia per a l’escriptura i per a la lectura’.