Katell Quillévéré dirigeix l’adaptació al cinema de la novel·la de l’escriptora francesa.

Guardonada amb el Premi Llibreter a Altres Literatures (2015), la novel·la tracta  un tema delicat i poc tractat en la literatura, la donació d’òrgans centrant-se  en les 24 hores posteriors a l’accident d’un  jove de 19 anys fins al trasplantament del seu cor a una traductora de 50 anys.

Emmanuelle Seigner, Tahar Rahim,  Anne Dorval,  Alice Taglioni, Monia Chokri Bouli,  Lanners Finnegan  formen part del repartiment  de la pel·lícula que s’estrena el 4 d’agost amb producció francesa sota la direcció de Katell Quillévéré.

No és fàcil escriure una novel·la centrada en la donació d’òrgans i menys fer-ho amb la delicadesa que ho fa l’escriptora francesa Maylis de Kerangal a ‘Reparar els vius’ (Angle editorial/Anagrama).

Arran de la mort de Simon Limbres, un jove de 19 anys després de patir un accident de trànsit, l’escriptora francesa inicia un relat que gira al voltant de la donació d’òrgans i que segueix tots els passos que es produeixen davant d’aquestes situacions deixant enrere tota mena de sentimentalismes.
Simon Limbres és un jove atlètic que sent una gran passió pel surf i després de gaudir d’aquest esport amb els seus amics pateix un accident de trànsit que el deixa en una coma irreversible sense possibilitats de sobreviure. Els seus òrgans es mantenen intactes i en cas de donar-los podran salvar a altres persones.

”Reparar els vius” es centra en les 24 hores posteriors a l’accident del jove al trasplantament del seu cor a una traductora de 50 anys.
Assimilar la notícia de la mort prematura d’un fill i la difícil decisió dels pares, Marianne i Sean, per donar els seus òrgans inicien un relat on apareixeran altres personatges com el coordinador de donacions Thomas Rémige, la germana i núvia de Simon, els infermers, els pacients de la llista d’espera o el cirurgià que realitzarà l’operació de trasplantament.

Part de l’èxit de la novel·la radica en com Maylis de Kerangal va entrellaçant les vides d’aquests personatges parlant del seu dia a dia al mateix temps que demostra un gran coneixement de tot el procès mèdic sobre les donacions i trasplantaments d’òrgans.

La documentació ha estat una part important en l’elaboració de la novel·la per poder acostar-nos fins a l’últim detall i escriure una obra molt humana i fins i tot poética.
‘Reparar els vius’ ens farà pensar i reflexionar sobre la vida i l’acte heroic i anònim de la donació d’òrgans. A França, la publicació de la novel·la va servir per conscienciar sobre la donació, un fet que no està tant estès com a Catalunya.

A la novel·la un dels personatges fa referència a una de les frases que apareixa  l’obra Platònov de Txékhov: Què hem de fer, Nicolau? ‘enterrar els morts per reparar els vius’’

El cor de Simon Limbres i la literatura de Maylis de Kerangal segueixen bategant amb força amb l’adaptació al cinema d’una excel·lent novel·la.