La novel·la de Ray Loriga s’ha imposat als 665 manuscrits rebuts i rep els 160.000 euros de dotació econòmica del guardó a més d’una escultura de Martín Chirino.

Fotografia editorial Alfaguara

El jurat presidit per l’escriptora Elena Poniatowska ha decidit premiar la novel·la de Ray Loriga per ser «una història kafkiana i orwelliana sobre l’autoritat i la manipulació col·lectiva, una paràbola de les nostres societats exposades a la mirada i al judici de tots. Sense caure en moralismes, a través d’una veu humil i reflexiva amb inesperats tocs d’humor, l’autor construeix una rondalla lluminosa sobre el desterrament, la pèrdua, la paternitat i els afectes. La trama de Rendició sorprèn a cada pàgina fins a conduir-nos a un final impactant que ressona en el lector temps després de tancar el llibre.»

Ray Loriga és novel·lista, guionista i director de cinema. Ha publicat les novel·les novelas Lo peor de todo (1992), Héroes (1993), Caídos del cielo (1995), Tokio ya no nos quiere (1999), Trífero (2000 i  2014), El hombre que inventó Manhattan (2004), Ya sólo habla de amor (2008), Sombrero y Mississippi (2010), El bebedor de lágrimas (2011) i Za Za, emperador de Ibiza (2014).

Com a guionista de cinema ha col·laborat, entre d’altres, amb Pedro Almodóvar i Carlos Saura a més de dirigir La pistola de mi hermano i Teresa, el cuerpo de Cristo