El Premi Òmnium Millor Novel·la neix també amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès o l’anglès Booker.

Fotografia Omnium Cultural

Omnium Cultural lliura el primer premi a la millor novel·la de l’any publicada en català amb l’objectiu de prestigiar la literatura catalana dins i fora del propi àmbit cultural, tot creant un cànon de les millors novel·les i fomentant-ne les traduccions. De l’altra, el guardó busca incrementar els lectors de narrativa en llengua catalana.

Es tracta del guardó a obra publicada millor dotat econòmicament del país: el guanyador rebrà 20.000 euros de premi i, a banda, se’n destinaran 5.000 a la promoció de la novel·la.

El Premi Òmnium Millor Novel·la neix també amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès o l’anglès Booker.

En referència al guardó, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha destacat que “la dotació és la més alta per a obra publicada i un dels objectius és fomentar la traducció”.

La novel·la “Els estranys” de Raül Garrigasait ha guanyat el primer Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any a obra publicada que l’entitat  donarà anualment.

Eren també finalistes del premi ‘Robinson’, de Vicenç Pagès Jordà i ‘Els fills de Llacuna Park’, de Maria Guasch

Edicions del 1984 publicava al gener ‘Els estranys’ de Raül Garrigasait. Situada l’any 1837, en plena guerra carlina, en un moment en què xoquen amb violència el passat i el futur, un jove prussià travessa els Pirineus per lluitar a favor de l’Ordre, però un malentès el deixa encallat en una ciutat ruïnosa i desconcertant.
El guanyador, Raül Garrigasait, s’ha mostrat satisfet i ha agraït al jurat i a l’entitat aquesta distinció que “parla de l’amistat en temps convulsos i de com les persones intenten viure entre ideologies diferents”.

Raül Garrigasait va rebre fa uns mesos el premi Llibreter a la millor novel·la en català.