Etern candidat al premi Nobel de Literatura, Ngugi wa Thiong’o és un dels escriptors africans amb més projecció internacional.

ngugi-wa-thiongo
Nascut a Kenya l’any 1938 en el si d’una família de pagesos, Ngugi wa Thiong’o , va viure bona part de la seva infància i l’adolescència sota el domini colonial britànic fins la revolta de la guerrilla Mau Mau (1952-1962), que va portar a la independència del país.

Ngugi wa Thiong’o ha publicat diverses novel·les, assajos i contes on destaquen ‘El brujo del cuervo’ (Alfaguara 2008) i El diablo en la cruz (Txalaparta 1999). També va fundar el diari en kikuyu, la seva llengua materna Mutiiri a més de col·laborar en el departament de traducció i interpretació de la niversitat de Califòrnia a Irvine, on fa de professor d’anglès i de Literatura.

portada-somnis-en-temps-de-guerra_portada-193x300La seva obra hat estat traduïda a més de trenta llengües I ara, Raig Verd publica per primera vegada en català una obra seva amb traducció de Josefina Caball.

Laura Huerga editora de Raig Verd destaca que ‘ens sembla imprescindible tenir l’obra de Thiong’o en català i castellà. Sobretot per la seva lluita i denúncia de les cultures minoritzades. Ell va decidir tornar a escriure en la seva llengua materna tot i que li costava més.’

Sobre la seva obra destaca ‘l’assaig i la seva denúncia dels greuges de la colonització a l’Àfrica. Desenvolupa el pensament sobre el postcolonialisme. I ell és una baula imprescindible entre les noves veus d’escriptors africans i la tradició oral’ assenyala l’editora de Raig verd.

A Somnis en temps de guerra (Raig verd) , Ngũgĩ wa Thiong’o ens acosta, a través de la mirada d’un nen, la seva experiència sobre la guerra per la independència i la complicada relació entre una classe mitjana cristianitzada emergent i la classe pobra rural que manté les creences tradicionals.
L’obra és el testimoni d’un nen que, enmig d’un país immers en el desencant i la mort, emprèn cada dia el seu camí cap a l’escola amb la ferma esperança que els somnis poden canviar el món’.
De fet, el mateix autor malgrat viure en la seva adolescència una situació social i econòmica complicada va continuar anant a l’escola i a la universitat per seguir formant-se.

Ngugi wa Thiong’o ens ofereix una mirada als problemes socials, polítics i culturals del seu país, fet que li va provocar patir una persecució política i va haver d’exiliar-se.