El cantant i compositor ha estat guardonat després de l’anunci realitzat per Sara Danius, la secretària permanent de l’Acadèmia Sueca.
bob-dylanLa notícia ha coincidit amb la mort de l’escriptor, dramaturg, actor i director italià Dario Fo als 90 anys. Fo va ser guardonat amb el premi Nobel de Literatura en 1997.

El jurat li ha atorgat el guardó a Bob Dylan per crear “una nova expressió poètica de la música popular americana”. Autor de clàssics de la música del segle XX com Blowin in the wind,  The times they are A-changing o Blonde on blonde.
Bob Dylan ha estat guardonat amb un Oscar, Grammy,
 el Príncipe de Asturias de las Artes 2007 i el premio Pulitzer en 2008.

L’any 2015 la guanyadora va ser la periodista Svetlana Aleksiévitx autora de La Guerra no Tiene Rostro de Mujer, Els nois del zinc, La pregària de Txernòbil i El temps de segona mà. La fi de l’home vermell.
L’Acadèmia Sueca va decidir donar-li el Premi Nobel de Literatura i els 8 milions de corones sueques “per la seva obra polifònica que ofereix un monument al patiment i al valor en els nostres temps”.

Dels 112 guanyadors del premi 27 escrivien en anglès, 17 en francès, 13 en alemany i 11 en espanyol. Cal destacar que només 14 dones han aconseguit el màxim guardó literari, tal com destacava l’escriptora Maria Carme Roca en un article publicat a L’Illa dels Llibres. Pearl Buck , Nadine Gordimer, Toni Morrison, –Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller, Alice Munro i Svetlana Alexievichhan rebut el premi.

Entre els autors que van rebutjar el guardó hi trobem a Boris Pasternak (1958) i Jean Paul Sartre (1964).

La mitjana d’edat dels escriptors que van ser guardonats amb el Nobel és de 65 anys. El més jove va ser Rudyard Kipling rebent el premi amb 47 anys l’any 1907 i Doris Lessing amb 88 anys va ser  l’autora amb més edat en rebre el guardó.