El periodista i escriptor rep un dels guardons més ben dotats de la literatura catalana amb una novel·la sobre la transformació de la Cerdanya durant el segle XX.

Rafel Vallbona
Fotografia de Rafael Vallbona de Berta Tiana

L’escriptor Rafel Vallbona ha obtingut el 37è premi Sant Joan de novel·la ‘La casa de la frontera’.
El guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, format per BBVA i Catalunya Caixa està dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Es tracta del tercer més ben dotat de les lletres catalanes.

‘La casa de la frontera’ és una novel·la coral que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i la postguerra, fins a l’auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí, a través de la història de la família Grau i l’establiment fronterer que regenta al barri de la duana de Puigcerdà.

La novel·la de Rafael Vallbona s’ha imposat entre les 47 obres rebudes a concurs  on han predominat les novel·les, amb trenta-nou originals, seguides de sis llibres de contes, un diari i una obra d’altres proses.

Nascut a Barcelona el 1960, Rafael Vallbona és escriptor i periodista. Autor de més de cinquanta llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts, i altres han estat premiats amb el Just Manel Casero de narrativa, l’Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, la Piga de novel·la eròtica, el Ferran Canyameres de novel·la negra, els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d’altres.
Col·laborador habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Edicions 62 publicarà a principis de setembre la novel·la ‘La casa de la frontera’ de Rafael Vallbona.