L’escriptor mallorquí va ser guardonat abans amb el Premi L’Illa dels Llibres 2022

Sebastià Alzamora va ser guardonat l’any 2022 amb el 12è Premi L’illa dels Llibres, que s’atorga per votació popular amb la idea d’escollir el llibre l’any,  amb la novel·la “Ràbia”. L’escriptor mallorquí agraïa, llavors  als lectors el seu suport “em fa una il·lusió enorme poder afegir-me a la nòmina espectacular de guardonats amb el Premi L’Illa dels Llibres”. També ha destacava que es tracta d’un premi a obra publicada on el jurat són els mateixos lectors “molta il·lusió que el premi segui per votació dels lectors a diferència d’altres premis”.

Ara, Alzamora ha rebut un altre guardó, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la del 2022. La novel·la “Rabia” (Proa) era finalista juntament Al llac (Columna), de Maria Barbal i Les altures (Empúries), de Sebastià Portell.

El jurat de premi Omnium de Novel·la format per Oriol Izquierdo, Marta Pessarrodona, Xavier Pla, Neus Real i Marta Segarra ha destacat “Sota una anècdota aparentment intranscendent, la novel·la desplega una mirada nova sobre una realitat concreta que se supera a si mateixa per compondre un fresc del qual es desprèn una reflexió sobre la banalitat del mal”.

Sebastià Alzamora ha recordat durant l’acte de lliurament del premi “Quan vaig acabar la novel·la vaig pensar ‘no sé si tindrà lectors’, no per fer modèstia, però pensava que era una història que, de tan petita, podia no cridar l’atenció”.  L’autor ha agraït al jurat el guardó i a Òmnium “la gran tasca que fa amb aquest premi”. “No crec que la literatura ens protegeixi del mal, però sí que, d’alguna manera, ens compensa perquè ens permet intentar entendre”, ha dit el guardonat. “Això és el que vaig intentar fer amb aquesta breu novel·la”, ha admès: “a partir d’un fer que en principi és una anècdota, després em vaig adonar que la mort d’un animal, un ésser innocent, per un acte de violència, podia ser un punt de partida per parlar d’un seguit de qüestions que em preocupen molt”.

Després de ‘Reis del món’, Alzamora publicava l’any 2022 la novel·la“Ràbia”, on narrava la relació d’un home solitari i la seva gossa Taylor. L’home de qui no es revela la seva identitat viu a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta

El president d’Òmnium Xavier Antich ha agraït la gran feina dels tres finalistes per la literatura i “per les tres meravelles que heu escrit” i la llengua catalanes i ha lloat les seves trajectòries. Antich ha destacat que “La literatura catalana és una de les més potents i creatives d’Europa. Encara que tenim una llengua minoritzada, que no minoritària, la nostra literatura no ho és”.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2022 està dotat de 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció, i el guanyador ha estat escollit entre tres obres finalistes: Ràbia, de Sebastià Alzamora (Proa), Al llac, de Maria Barbal (Columna)
i Les altures, de Sebastià Portell (Empúries).

Des de la primera edició d’aquest guardó, les novel·les guanyadores han estat: Els estranys (Raül Garrigasait), Aprendre a parlar amb les plantes (Marta Orriols), L’esperit del temps (Martí Domínguez), Boulder (Eva Baltasar) i Junil a les terres dels bàrbars (Joan-Lluís Lluís).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here