R. J. Palacio ‘em sento responsable d’alimentar als joves amb noves lectures sobre Wonder’

L’autora assegura, després del seu pas per Barcelona, que continuara amb noves històries sobre el personatge d’August Pullman ( Wonder ).

R J Palacio a Barcelona Casa del Llibre

La novel·la ‘Wonder’ (La Campana /Nube de tinta) s’ha convertit en un fenomen i ho és gràcies al personatge principal d’August Pullman, un nen de 12 anys que des del seu naixement pateix una malformació a la cara. Ja des de ben petit ha patit tot un seguit d’operacions que l’han allunyat de l’escola i del món.

August ha viscut en un món fet a la seva mida, allunyat de la resta del món. Malgrat això sempre ha viscut amb una certa angoixa la reacció que provoca la seva cara.
R. J. Palacio és l’autora d’una història meravellosa que ha captivat a més de cinc milions de lectors a tot el món.

L’HABILITAT DE SER AMABLE, EL TEMA PRINCIPAL DE LA NOVEL·LA

Per a Raquel Jaramillo Palacio, filla de pares colombians però de nacionalitat nord-americana, mai va pensar en el possible èxit de la novel·la ‘Quan vaig escriure Wonder mai vaig pensar en l’èxit editorial i ni tan sols sabia si s’arribaria a publicar-se perquè no era una novel·la de vampirs o de temes que eren populars en aquells moments’.

Va escriure la novel·la amb l’objectiu ‘que finalment es publiqués i la poguessin llegir algunes persones com els meus fills o amics, però l’èxit va molt més enllà de qualsevol somni’ assegura Palacio en una presentació a Barcelona.

R. J. Palacio debutava l’any 2012 com a escriptora després de treballar com a dissenyadora i il·lustradora’. Per l’autora el tema principal de la novel·la és l’amabilitat i de com ‘l’habilitat de l’amabilitat de canviar no només el dia d’una persona sinó la vida’ i assegura que si fóssim més considerats i amables el món aniria molt millor.

UNA TROBADA EN UNA GELATERIA, L’ORIGEN DE LA HISTÒRIA

L’origen de Wonder es va produir fa vuit anys davant d’una gelateria de Nova York segons explica Palacio ‘ estava amb els meus fills de 3 i 11 anys. El meu fill gran va entrar a demanar uns gelats i mentre esperaven va seure al nostre costat una nena de cinc o sis anys que patia una malformació craniofacial greu’.

Preocupada per la reacció del seu fill quan veies a la nena ‘Vaig pensar que el millor seria marxar ràpidament perquè temia qualsevol que quan gest estrany o reacció del meu fill petit quan la veies i em vaig posar molt nerviosa’.

Finalment no va poder evitar la reacció del seu fill que va començar a plorar quan la va veure i ‘en marxar vaig escoltar a la mare de la nena que li deia ‘ crec que hem de marxar’ assegura l’escriptora.

Aquesta imatge li va marcar ‘ jo volia protegir a la nena i evitar-la reacció del meu fill però des del punt de vista de la mare de la nena volia evitar que el meu fill la veies.’
Des d’aquella mateixa nit de la trobada de la gelateria va començar a escriure Wonder ‘per explorar els sentiments que havia experimentat vivint aquella escena i els de la nena i explicar que significa enfrontar-se a un món davant que no et dóna la cara i el que significa ser diferent.’

Dies després va tornar a la gelateria però no va tornar a veure a la nena. Si pogués tornar enrere ‘Segur que deixaria que el meu fill plorés perquè al cap a la fi els nens sempre ploren. Aniria a parlar amb la nena i demostraria al meu fill que no hi havia res a témer.’
‘Si ara tingués al meu davant la nena i la mare em disculparia però també els hi donaria les gràcies perquè em van inspirar a escriure Wonder aquest ha estat un camí de penediment de com va ser aquella situació’ assenyala R. J. Palacio.

Palacio Casa del llibre
R. J. Palacio fotografiant als seus lectors durant la presentació del llibre a Barcelona el passat 22 d’abril a Casa del Llibre

DONAR VISIBILITAT A LA SÍNDROME DE TREACHER COLLINS

L’autora desconeixia l’existència de la Síndrome de Treacher Collins però sí que podia experimentar bona part dels sentiments ‘és obvi que jo no tinc cap tipus de síndrome facial però sí que és cert que quan tenia 13 anys em van diagnosticar escoliosis a l’esquena i durant tres anys vaig haver de portar un aparell a l’esquena i recordo el que significava que tothom se’m quedés mirant, en aquells moments em sentia vulnerable’.

Afirma que ‘Jo em podia treure aquella faixa però August no pot canviar-se la cara’.
Malgrat que les diferències aquell fet li va servir per saber ‘que significa sentir-se diferent i ser el nou a l’escola o sentir-se exclòs en algun moment.’

Un aspecte destacable de ‘Wonder’ són les poques dades que ens aporta l’autora sobre l’aspecte físic del protagonista ‘no era necessari que fes una descripció acurada del seu aspecte perquè el més important és que els nens es poguessin identificar amb l’August i si ho descrivia amb molts detalls, llavors es distanciarien ‘el que volia era aconseguir aquesta identificació que se sentissin que estaven realment en la seva situació’. Només quan Via parlar del seu germà podem saber com és el seu rostre ‘llavors sí que era important explicar-ho perquè ella té una manera gairebé científica d’analitzar les situacions i les persones i per tant vaig veure que necessitava explicar i descriure els components genètics i altres elements específics de la Treacher Collins.

ELS WONDER CATALANS
A Catalunya fa uns anys es va crear la FICAT, Associació de Fissurats de Catalunya. La novel·la ‘Wonder’ ha donat visibilitat a molts joves que com l’August ha viscut situacions similars.

Gemma Olivella, membre de la FICAT i mare de l’Aina Serra assegura que ‘Wonder ha aconseguit el que nosaltres no podíem ni somiar, educar milions de persones. Que molts nois i noies entenguin que el problema no és del nen que té el nas més aixafat, una cicatriu a la boca, parla una mica diferent o li falten dents…sinó de la mirada intolerant de la gent que li diu a crits que no és normal.”

Olivella assegura que a l’escola ‘malgrat que la majoria dels mestres no saben gaire més del que tu els expliques sobre la patologia, en la majoria de casos la primària passa sense gaires incidents. Les coses canvien i molt a l’institut. De la curiositat ingènua dels nens més petits, molts cops es passa als insults i els comportaments que ara tots més o menys sabem definir com a bullying.’

Membres de la FICAT acompanyant a l’autora en la presentació a Barcelona

‘WONDER, EL MILLOR ANTÍDOT CONTRA EL BULLYING

L’escriptora va voler escriure una novel·la que tractés de l’amabilitat però el seu missatge s’ha convertit en la millor vacuna contra el bullying. Per Palacio ‘Al principi no em vaig plantejar que fos un llibre antibullying  perquè el tema era l’amabilitat, però sí que s’ha donat el cas que un cop analitzat a les classes ha sortit aquest tema i els hi dóna l’oportunitat de tractar temes sobre l’assetjament escolar’.

L’autora assegura que existeixen tres tipologies d’assetjament ‘ el físic però també hi ha d’altres com l’aïllament social i riure’s de la resta, es tracta d’un bullying molt subtil i molt difícil protegir-se però si que podem gràcies a la història de Wonder inspirar als nens perquè no ho facin’.

‘WONDER’, UNA NOVEL·LA DE LECTURA OBLIGATÒRIA A LES ESCOLES

‘Wonder’ és una lectura obligatòria a moltes escoles nord-americanes un fet que considera positiu ‘Es cert que quan s’obliga a llegir un llibre a l’escola als nens no els hi agrada, però quan el llegeixen llavors descobreixen Wonder’ i afegeix que ‘Si no se’ls obligués a llegir-los segurament que no el llegirien mai i no arribarien a conèixer la novel·la’.

Després de ‘Wonder’ continuaria amb ‘El capítol de Julian’, una decisió motivada perquè ‘Julian no va voler conèixer a l’August durant tot el curs per tant la seva història no pertanyia a la novel·la’. El seu comportament envers l’August era motivat segons l’autora per ‘la por’ i per tant ‘era una història que valia la pena explicar, no per justificar-l’ho sinó per demostrar compassió’.

R. J.Palacio assegura que ”Hi Havien molts nens que s’identificaven secretament amb en Julian i volia comentar-li a aquests nens que un error no et defineix com a persona i el fet que hagis fet alguna cosa malament no et defineix com a mala persona’. L’esperança de l’escriptora ‘és que ell s’adoni d’aquest fet i ho aconsegueix gràcies a la seva àvia i la meva esperança és que s’acabi convertint en un bon fill’.

‘Charlotte’, ‘Plutó’ i ‘La llibreta del professor Browne’ van ser els altres títols que escriuria Palacio i continuaria amb la història original oferint nous enfocaments i punts de vista.

 R J Palacio autora Wonder Sant Jordi
R. J. Palacio en el dia de Sant Jordi 2017

ESTRENA DE LA PEL·LÍCULA
El fenomen ‘Wonder’ continuarà a finals d’aquest any amb l’estrena de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la sota la direcció de Stephen Chbosky.

Jacob Tremblay interpretarà el paper del jove Auggie i Julia Roberts i Owen Wilson faran el paper dels seus pares.

L’adaptació al cinema de la novel·la ja està finalitzada i l’estrena als Estats Units serà el 7 de novembre i arribarà a les pantalles catalanes l’1 de desembre.

Sobre la pel·lícula, l’escriptora comenta ‘ vaig estar al rodatge l’estiu passat a Vancouver i estic molt contenta perquè s’ha respectat molt el llibre malgrat que algunes llicències . Quan tens una actriu com Julia Roberts vols que aparegui en moltes escenes i segurament serà així’.

wonder R J Palacio
L’acte va se prresentat per la periodista Mara Cailà

LA HISTÒRIA DE ‘WONDER’ CONTINUARÀ AMB NOVES NOVEL·LES

R J Palacio tornarà amb noves històries de Wonder però abans publicarà un nou llibre diferent destnat al públic juvenil ‘ Si Wonder gira entorn de l’amabilitat el nou llibre girarà entorn de l’amor’ però no ha donat més detalls.

Malgrat haver escrit diferent spin off de la novel·la original els lectors li demanen noves històries d’August, Via, Summer o Jimena Ching ‘ sóc mare i sé que quan als joves els hi agrada llegir una cosa cal donar-li més i per aquest motiu em sento responsable d’alimentar als joves amb noves lectures’ assegura Palacio que promet als seus lectors que després de la publicació de la nova novel·la continuarà amb la sèrie Wonder.