Albert Sánchez Piñol, Vicenç Villatoro, Joan Carreras, Raül Garrigasait, Carles Porta, Vicenç Llorca, M. Mercè Cuartiella, Muriel Villanueva, Sebastià Portell, Iolanda Batallé, Andreu Martín i Helena Carreras publiquen novetat aquest mes de gener de 2021.

AMPLIAREM LA LLISTA

Al gener ens arriba la nova novel·la de Vicenç Villatoro, “La casa dels avis” (Proa) on l’autor ofereix una recerca sobre la història dels avis materns des de la casa familiar de Canet, que un dia va ser enderrocada, fins a la Terrassa convulsa dels anys 20, 30 i 40.

Entre els retorns destacats Joan Carreras amb “Torno a casa” (Proa), una novel·la protagonitzada per un home gran que s’ha perdut explica el que li passa. Es troba en un lloc que no coneix i recorda la malaltia que ha patit. Provant d’encertar el camí de tornada, descobreix paratges sorprenents i topa amb una colla de personatges singulars.

Albert Sánchez Piñol torna a La Campana per publicar “Les estructures elementals de la narrativa per saber com s’escriuen totes les grans històries que s’han escrit i que mai s’escriuran, i per què han captivat milions i milions de lectors.

La Campana també publicarà “La farmacèutica, 492 dies segrestada” una reconstrucció narrativa de Carles Porta a partir  dels fets reals del segrest de Maria Àngels Feliu, coneguda com la farmacèutica d’Olot.

Laia Fàbregas, torna després de vuit anys amb  “No escriuré la teva història” (Empúries) on  abraça la vida de tres generacions de la família Pont, al llarg de bona part del segle XX i fins a l’actualitat, durant el seu periple des d’Oklahoma fins a Califòrnia, en els anys terribles de la Gran Depressió, i la seva lluita per la supervivència.

Edicions del 1984 ens proposa “El gos cosmopolita i dos espècimens més” de Raül Garrigasait, el primer assaig de Garrigasait, publicat inicialment el 2012, ara en una nova edició.

Columna també presenta al gener la novel·la “El pes de la memòria” de  Xavi Moya i  “Galetes de mel i gingebre” d’Alba Sabaté .

També l’editorial catalana ens portarà “Els nens de la senyora Zlatin” de  Maria Lluïsa Amorós, obra finalista del Premi Ramon Llull 2020. Es tracta d’una novel·la  basada en fets reals sobre la casa de colònies d’Izieu i el que succeeix amb els 44 nens jueus refugiats. Una història colpidora, d’uns nens entranyables i de Sabine Zlatin, la directora de la colònia, en aquest ambient de la França de Vichy i el recorregut que fan aquests nens per escapolir-se dels nazis i trobar una seguretat.

Vicenç Llorca ens acostarà a una història d’amor embolcallada amb música a “Simfonia de tardor”  (Columna).  En Marc Giralt,  un cèlebre compositor gironí des del moment en què es divorcia de la seva dona Gisela fins que coneix l’Emma, violinista i antiga amiga. Giralt es torna a enamorar, ens parlarà sobre música i filosofia mentre compon la Simfonia de tardor, que ha de ser la seva obra crepuscular, magna. L’estrena de la simfonia coincidirà amb la decadència física de l’autor, però també amb la plenitud del seu amor per l’Emma, parella a qui envolta un gran misteri, com de fet sempre ha estat la vida del geni Marc Giralt.

Rosa dels Vents aposta “Un món sense l’Oriol Gante” de M. Mercè Cuartiella. També publicarà  “Les combatents, La història oblidada  de les milícies antifeixistes, on Gonzalo Berger i Tània Balló  presenten un llibre amb relats protagonitzats per dones que van decidir afrontar l’embat dels sollevats mitjançant la lluita armada.

La mateixa editorial presentarà en català ‘Enrabiats” de Míriam Tirado, la consultora de criança conscient  amb consells i eines per afrontar les enrabiades amb consciència, humor i amor. Al març i a la mateixa editorial publicarà ‘Remogudes”

Al gener també ens arribarà el darrer Premi Joanot Martorell, “El que em queda de tu”  i el debut literari de Pepa Aguar (Edicions 62) i “ L’animal que parla” (Edicions 62)  de Joan Anton Fernández el darrer Premi Ausiàs March. Pel que fa als premis destaca també la publicació de “Dinou vint” (Empúries) de l’escriptora  Helena Carreras, guardonada amb el  Premi Casero.

Si ens agraden els contes i els relats una de les opcions destacades és “La síndrome del Dr. Strangelove” (Columna)  de José A. Donaire Benito.

L’aposta d’angle al gener és “Semiidèntics” de Muriel Villanueva, novel·la protagonitzada per  l’Ari i l’Aran,  una història sobre dos joves que es qüestionen la seva identitat, la seva realitat sexual i els seus orígens.

Ara llibres presenta  “Isabel-Clara Simó. Una veu lliure i compromesa” de Jordi Tormo, l’única biografia autoritzada d’Isabel-Clara Simó ens mostra, en tota la seva dimensió, una vida intensa dedicada a les lletres catalanes i a la defensa de les llibertats nacionals

El mateix segell publicarà “Les nenes que llegien al lavabo” de Sebastià Portell. Entre l’assaig i la narració, entre la reflexió i la vivència, Les nenes que llegien al lavabo és un clam a la llibertat en la lectura i l’escriptura.

Iolanda Batallé presenta “Atreveix-te a fer les coses a la teva manera” (Destino) on ofereix  un relat íntim i vivencial que va més enllà d’un manual sobre lideratge.   Des de la seva experiència al capdavant de l’Institut Ramon Llull, l’escriptora i editora reflexiona sobre el lligam entre el lideratge i la vida.

En el gènere negre destaca “Sal” d’Emma Riverola (Edicions 62), una novel·la negra, periodisme, medi ambient i corrupció empresarial, basada en un cas mediambiental real a les mines de potassa del Bages. I també ‘Ara direu que estic boig’  (Crims.cat) d’Andreu Martín.

Llibres del Delicte, el segell de novel·la negra en català publica aquest mes un recull de relats a càrrec dels autors i autores formen part del catàleg. “Delinqüents” és un recull de relats curts a càrrec de tots els autors i autores del Delicte, que els han escrit expressament i de manera exclusiva per a aquest volum. Segons apunten fonts de l’editorial, el recull de relats vol ser “un homenatge a tots els escriptors i escriptores que han fet realitat els quaranta-nou anteriors”.

De la mà de Donat Putx ens acostarem al perfil del músic Pascal Comelade a “Pascal Comelade, l’argot del soroll” (Empúries).

A “Tot està per dir” (Pòrtic) descobrirem al gran periodista Tomàs Alcoverro de la mà de Plàcid-Garcia Planas recorrent els moments destacats de la seva biografia des de l’edició d’articles de Pla, va viure el París del 1968, va convidar García Márquez a una paella a Badalona quan el novel·lista no era conegut i va volar amb Josep Tarradellas en l’avioneta que el va tornar de l’exili. Però, sobretot, ha estat testimoni directe de les convulsions del món que s’estén entre el Caire i Teheran: l’enterrament del Nàsser, el retorn de Khomeini o l’Arafat del Setembre Negre. Des dels mitificats quibuts israelians del 1967 a l’última gran explosió al port de Beirut

Edicions 62 publica “Entre llibre si llibres” de J.V. Foix. Es tracta de la correspondència entre els anys  1935-1983 on l’autor català explica al seu cunyat Joan Gili la gestació dels seus grans llibres. També destaca la publicació de “Poesia dispersa 1896-1924” (Edicions 62) de Josep Carner, el segon lliurament de l’edició crítica del Obra Completa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here