L’Illa dels Llibres us ofereix una detallada relació de dates literàries importants del 2019 on destaquen noms com Joan Brossa, Salinger, Teresa Pàmies, Pere Calders, Herman Melville o Kerouac.


La primera efemèride destacada del 2019 ens arriba l’1 de gener amb la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor J. D. Salinger, autor d’’El vigilant en el camp de sègol’.
L’any 2019 serà l’Any Brossa i commemorarà el centenari del naixement (19 de gener) del poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa. Diverses activitats programades recordaran durant tot l’any la seva extensa obra on destaquen els seus poemes visuals.

El 6 de març es commemoren els 400 anys del naixement de l’escriptor francès Cyrano de Bergerac.

El 9 de març farà 25 anys de la mort de Charles Bukowski, autor d’un mig centenar de llibres, relats curts i poemes. Destaquen les obres ‘Cartero”, ‘Factótum’, ‘Mujeres’, ‘La senda del perdedor’, ‘Hollywood’ i ‘Pulp’ a més dels llibres de relats ‘Erecciones,eyaculaciones, exhibicions’ i ‘La máquina de follar’.

El 2 de maig es commemoren els 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci i el 6 de maig el centenari de la mort de l’escriptor L. Frank Baum, autor del clàssic de la literatura juvenil ‘El màgic d’Oz’.

No serà fins al 30 de maig quan recordarem els 25 anys de la mort de l’escriptor uruguaià Carlos Onetti.

L’any 2019 es commemora els 25 anys de la mort de l’escriptor Pere Calders (21 de juliol) , un dels grans de la literatura catalana i en especial pels seus contes i relats que recentment s’ha reeditat.  Calders va destacar com a escriptor de contes i relats tot i que es va donar a conèixer com periodista i dibuixant en la revista ‘L’Esquella de la Torratxa’ per a, més tard, iniciar la seva carrera literària i convertir-se en un dels millors contistes de la literatura en català.
Pere Calders va ser voluntari a l’exèrcit republicà, fet que el va obligar a exiliar-se  en acabar la Guerra Civil. Primer va exiliar-se a a França i, posteriorment, a Mèxic, on va viure vint-i-dos anys, fins que el 1962 va tornar a Catalunya. Tot i començar la carrera com a escriptor als anys trenta, no seria fins el seu exili a Mèxic, quan es va  consolidar amb obres que avui en dia s’han convertit en clàssics de la literatura catalana.

Pere Calders  va  fer les seves incursions en la novel·la amb obres com ‘Cròniques de la veritat oculta’ (Premi Víctor Català 1954) ‘L’ombra de l’atzavara’ (Premi Sant Jordi 1964), ‘Ronda naval sota la boira’ entre d’altres. Autor tambe dels clàssics  d’’Antaviana’, ‘Aquí descansa Nevares’,  i  ‘Invasió subtil i altres contes’.

El 31 de juliol doble efemèride literària, els 75 anys de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, l’autor d’’El petit príncep‘ i el centenari del naixement de l’escriptor italià Primo Levi reconegut per l’obra ‘Si això és un home’ on narra el seu testimoni com a supervivent del camp d’extermini d’Auschwitz.

L’agost s’inicarà amb la celebració dels 200 anys del naixement de Herman Melville, autor del clàssic de la literatura universal ‘Moby Dick’.

Tothom recorda el clàssic de ‘Mary Poppins’ però pocs sabran que la seva autora va ser P. L. Travers. Enguany es commemora els 120 anys del seu naixement (9-8-1899)

El 8 d’octubre es commemora el centenari del naixement de Teresa Pàmies, autora d’una extensa obra marcada per un to autobiogràfic i les seves experiències viscudes durant l’exili, de l’any 1939 fins al 1971, que la va portar a viure a França, Cuba, la República Dominicana,Txecoslovàquia i Mèxic.
Entre les seves obres destaquen ’Testament a Praga’,‘Quan érem capitans’ (1974), ‘Va ploure tot el dia’ (1974) , ‘Quan n’érem refugiats’ (1975), ‘Dóna de pres’ (1975),Gent del meu exili’ (1975),’Records de la guerra i de l’exili’ (1976), ‘Jardí enfonsat’ (1992),‘Una española llamada Dolores Ibáurri’ (1977), biografia de La Passionària.

No serà fins al 21 d’octubre quan es commemora els 50 anys de la mort de Jack Kerouac, un dels grans escriptors nordamericans i pioner de la denominada Generació Beat, autor de la novel·la ‘On the road’.

Un dia més tard, el 22 d’octubre serà el torn a Doris Lessing per commemorar el centenari del naixement de la Premi Nobel de Literatura.
Nascuda a Irán l’any 1919 havia publicat  una cinquantena de novel.les  entre les que destaquen ‘El quadern daurat’, ‘Mara i Mann: una aventura’, ‘Històries de Londres’, ‘El sueño más dulce’, ‘Memorias de una superviviente’, ‘La buena terrorista’, ‘El quinto hijo’  i ‘La clivella’.
Doris Lessing sempre va destacar pel seu compromís polític. Va criticar obertament els governs racistes de Rodhesia (actual Zimbabue) i Sud-Àfrica, motiu pel qual tenia vetada l’entrada a aquests països.

Robert Luis Stevenson, l’autor de clàssic com ‘L’Illa del tresor’ moria el 3 de desembre de 1894 i per tant aquest 2019 en farà 125 anys.

CELEBRACIONS DE PUBLICACIONS I NOVEL·LES CLÀSSIQUES

L’any 2019 ens portarà també celebracions de destacades publicacions com els 150 anys de la primera edició de ‘Guerra i pau’ de Tolstoi. La mateixa xifra en farà ’20.000 leguas de viaje submarino’ de Jules Verne.

125 anys de la publicació l’any 1894 d’El llibre de la jungla de Rudyard Kipling.

En el panorama català 50 anys de la publicació de ‘Viatge al país del lacets’ de Sebastià Sorribes i les cinc dècades de ‘Rovelló’ de Josep Vallverdú.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here