Rosa dels Vents publica en butxaca una nova edició de la novel·la guanyadora de la segona edició del Premi L’Illa dels Llibres.

La meva novel·la El mercader tornarà a veure la llum el dia 4 d’octubre, de la mà de l’editorial Rosa dels Vents. Fa sis anys, quan va sortir a llibreries per primera vegada, no em podia imaginar la fantàstica acollida que acabaria tenint entre lectors i lectores.
Van ser els lectors i lectores que li van atorgar diversos premis, entre ells el de L’Illa dels Llibres i són ells que han aconseguit aquesta nova edició amb la seva fidelitat.

Vaig escriure El mercader perquè soc neta i besneta de comerciants. Em sento hereva d’aquells mercaders que, consagrats a obrir camins per als nous models de negoci, van anar conformant al llarg dels segles una manera de ser a casa nostra.

Aquesta professió no solament té a veure amb una forma de guanyar-se la vida. Va molt més enllà. Necessites relacionar-te amb el món, entendre la seva diversitat per obrir els ulls a tot el que ens aporta: la saviesa d’altres tradicions, la renovació de matèries primeres. Sempre a través de la tolerància i l’empatia.

La meva novel·la El mercader va néixer amb aquesta vocació, des de l’ambició de brindar el reconeixement dels nostres temps a una saga de gegants que van contribuir a la prosperitat de Catalunya, atrevint-se a buscar noves fórmules, a reinventar-se quan les dificultats eren manifestes.

Vaig tenir la sort de trobar-me amb un punt de partença ple d’interès i rigor, la tesi doctoral de l’historiador Víctor Hurtado, Els Mitjavila, una família de mercaders a la Barcelona del segle XIV, que m’ha servit com a guia i inspiració.

Fer memòria de la Nostra Història contribueix a entendre el present i ens ajuda a projectar-nos en el futur. L’enginy, l’astúcia, la capacitat de redreçar-nos a través de l’esforç, sempre ha estat lligada al comerç.

En Jaume Miravall, el protagonista d’El mercader, s’enfronta amb perícia i perseverança a una de les crisis més terribles de l’Edat Mitjana, des del “mal any primer” de 1333 fins a l’epidèmia de pesta del 1348 que va arrasar la gran ciutat comercial del Mediterrani que era Barcelona.

Per totes aquestes raons, m’agrada molt poder compartir de nou amb vosaltres aquest somni que ja ha captivat a milers de lectors i lectores.

Coia Valls
Fotografies de Xulio R. Trigo

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here