Opinió: Els nostres jueus per Martí Gironell

L’escriptor i periodista recomana Els jueus catalans: la història que mai no t’han explicat de Manuel Forcano

marti gironell

El president francès, François Hollande, deia que França no s’entendria sense l’empremta que hi han deixat els jueus.
Hollande ho deia a propòsit de les declaracions del primer ministre israelià, Benhiamin Netanyahu, que animava als jueus francesos a anar a viure a Israel després dels atacs contra interessos jueus que hi va haver a París al supermercat kosher.
El mateix es pot dir de Catalunya. No s’explicaria una bona part de la nostra història si no hagués sigut per la influència de les comunitats jueves i d’alguns dels seus més destacats membres que hi havia per exemple a Barcelona, a Tortosa, a Girona, a Lleida a Empúries o  a Besalú.
els jueus catalans Manuel ForcanoI això ens ho recorda i ens ho documenta Els jueus catalans: la història que mai no t’han explicat, un llibre de Manuel Forcano, publicat a Angle editorial.

Un llibre que en condicions normals ja és molt útil per conèixer com som i d’on venim però ara sobretot amb aquesta sensació- més que una sensació una realitat després de l’atemptat a una sinagoga a Copenhagen i de la profanació d’un cementiri jueu a França- que hi torna a haver una onada d’antisemitisme és un llibre necessari.

I ho és per veure que ens estem atacant a nosaltres mateixos, que estem renegant d’una part dels nostre passat, dels nostres orígens. I no hi ha res pitjor que oblidar d’ón véns perquè difícilment pots saber on vas. Perquè els jueus van tenir presència i influència arreu i Catalunya no en va ser una excepció, al contrari.

De fet, la comunitat jueva de Catalunya va arribar a ser tant important, perquè finançava els reis, al govern i va proporcionar figures de gran rellevància com ara cartògrafs, metges, banquers (o prestamistes),  intel·lectuals…  i un llarg i interessant etcètera que Forcano detalla i ens descobreix en un llibre imprescindible. I ho és perquè dona informació i ens fa coneixedors de coses que com diu el títol “mai no ens havien explicat”.

Dic que crec que és un llibre necessari perquè quan la gent es coneix no hi ha motiu per no tenir-li respecte i no hi ha motiu per no fer coses plegats, com ara empènyer junts en la mateixa direcció per ajudar a redreçar un país tal com ho van fer els nostres jueus.

Martí Gironell