Omplim el diposit amb Jordi Cantavella: ‘El horror’ de Juan Luís Martínez

L’escriptor segueix recomanant perles oblidades i per aquest motiu comenta l’obra “El horror” de Juan Luís Martínez González.

Foto-Jordi-Cantavella

Aquesta és una de les millors novel·les de gènere bèl·lic que he llegit, pot ser perfectament comparable a l’obra mestra de Remarque, Cap novetat al front oest. L’autor ha sabut crear uns personatges que tenen gran força i són completament creïbles. El lector se sentirà del tot identificat amb ells i patirà molt llegint tot el que el que han de suportar. Us passo l’argument escrit directament pel mateix autor.

 “Marko Bregovic és un jove professor de la Universitat de Sarajevo, de pare serbi i mare croata. Quan els serbis comencen el setge de la ciutat queda atrapat al costat de milers de ciutadans. S’oculta dels bombardejos i els paramilitars en un refugi, però és reclutat forçosament pels milicians bosnians.

Durant la novel·la es descriu el procés interior del soldat, la seva evolució des d’un pacifisme ingenu i impossible fins a esdevenir oficial de la milícies que defensen la ciutat del setge dels 1000 dies.
Paral·lelament, a manera de trencaclosques, es descriu la vida a la ciutat: els bombardejos, el mercat negre, la situació dels nens, la perspectiva del franctirador serbi, la fam, la desolació… Però també el coratge i l’esperança.
S’intercalen històries curtes de personatges que no tornen a aparèixer, i d’altres que reapareixen.
Com a personatges secundaris: Suada, una adolescent bosniana que després de la desaparició del seu pare queda sola a la ciutat; i Oscar, un reporter independent que recorre Sarajevo, Mostar i la Bòsnia central”
Un dels interessos que té la novel·la és que l’autor va viure el drama bosnià en primera fila, ja que ell formava part del contingent de tropes de la ONU destinat a l’antiga Iugoslàvia. Tota la història està narrada amb total coneixement del conflicte i amb un amor profund per aquella terra.
Estic convençut que aquest escriptor té molt més material per escriure, de tota mena. Paga la pena que se li doni un cop de mà.
La versió castellana fou publicada el 2004 per la diputació d’Albacete en condicions del tot desfavorables per a l’autor. No diré el que penso ja que en Juan Luís prefereix passar pàgina d’aquest afer.

El llibre el podeu aconseguir si us poseu en contacte amb el mateix autor. Però en aquest cas la meva intenció no és promocionar el llibre ja editat. El que crec que s’hauria de fer és que una editorial amb cara i ulls s’encarregui de fer arribar aquesta història als lectors. Que es publiqui en bones condicions i que es tradueixi també al català. És un relat imprescindible per entendre el què va passar als Balcans encara fa ben poc.

La literatura és plena d’injustícies, seria molt positiu que aquesta brillant novel·la no tingui la oportunitat que es mereix.

Jordi Cantavella és escriptor i autor entre d’altres novel·les de ”El brigadista”