‘Només per a gegants’ la història de Jordi Magraner explicada per Gabi Martinez.


El
periodista Gabi Martinez ha decidit investigar sobre la vida del zoòleg Jordi Magraner.

Era l’any 2002 quan la policia va trobar el cos de Jordi Magraner  assassinat a la seva casa de l’Hindu Kush pakistanès. Les causes de l’assassinat encara avui en dia no estan força clares.
Magraner portava quinze  anys vivint  en el Hindu Kush estudiant la fauna i buscant l’existència del  mític Ieti
Gabi Martinez ens ofereix a Només per a gegants  (Amsterdam llibres/Alfagura), un treball periodístic amb aire de novel·la o bé una novel·la amb aires periodístics.
Jordi Magraner segons paraules de Gabi Martinez no és un aventurer a l’estil clàssic, i era més aviat una persona plena de contradiccions. �
Per escriure nomes per a gegants, Gabi Martinez ha invertit dos anys d’investigació que inclouen viatges a França i  al Hindu Kush pakistanès.
No hi ha dubte que la història de Jordi Magraner va atrapar a Gabi Martinez i ràpidament es va sentir atret pel personatge i per la història.
Durant més de deu anys Magraner va recórrer el nord del Pakistan i el nord-oest de l’Afganistan arran de les seves investigacions científiques. Ràpidament es va sentir atret pel poble Kalash, una comunitat que viu a tres valls de Chitral. Magraner va ajudar els Kalash a preservar la seva cultura oral formant a professors i a final dels anys 90 va reforçar el seu treball amb ONG’s.
L’interès pels Kalalsh va ser sospitar als talibans que cada vegada tenien mé spoder a la zona i no veien amb bons ulls un  europeu al mig de les muntanyes pakistaneses
Sobre la mort de Jordi Magraner encara avui en dia és una incognita, existeixen moltes versions.

La història finalitza al cementiri de Bumburet, dipositant per exprés desig de la família una làpida al lloc on descansa el seu cos.
Fins ara, Gabi Martinez només havia escrit llibres partint d’una idea original seva, però Només per a gegants ha estat un encàrrec de l’editorial Amsterdam Llibres.

A més de Només per  a gegants, Gabi Martínez  ha publicat La novel·la Sudd, Los mares de Wan i  Diablo de Timanfaya