Mor Carme Balcells, la gran agent literària

Tot i quedar en els darrers anys en un segon pla, el nom de Carme Balcells forma part d’un gran llegat literari associat a grans escriptors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Eduardo Mendoza, Juan Marsé entre d’altres, gràcies a la seva agència literària.

balcells

Nascuda fa 85 anys  a la població lleidatana de Santa Fe de Segarra, ens deixa una de les figures destacades del món literari: l’agent literària que ho va canviar tot i que va lluitar per trencar normes ja establertes i que semblaven intocables.

Va ser agent literària de grans escriptors, entre els que destacaven els grans autors de l’anomenant  ‘boom’ literari hispanoamericà com Mario Vargas Llosa i Gabriel García Márquez però també d’Octavio Paz , Pablo Neruda, Juan Carlos Onetti, Julio Cortázar, Isabel Allende, Juan Marsé, Juan Goytisolo, Manuel Vázquez Montalbán, Camilo José Cela, Miguel Delibes i Eduardo Mendoza.

El periodista Xavi Ayen autor d’Aquellos años del boom’ destacava en una entrevista a L’Illa dels Llibres que Balcells va ser molt important  per la consolidació dels mots autors  ‘’primer aconsegueix que molts escriptors llatinoamericans  vinguin  a viure a Barcelona, els professionalitza i els aconsegueix uns contractes molts millors per a ells canviant les regles de joc existents en aquells moments’’.

Maria Vargas Llosa escriu avui a El País  ”Carmen Balcells revolucionó la vida cultural española al cambiar drásticamente las relaciones entre los editores y los autores de nuestra lengua. Gracias a ella los escritores de lengua española comenzamos a firmar contratos dignos y a ver nuestros derechos respetados.”

El mes de desembre de 2010 va vendre el seu arxiu personal al Ministeri de Cultura espanyol per 3 milions d’euros.
L’arxiu es nodreix d’originals i còpies dels autors representats per Balcells, documents mecanografiats de les gestions realitzades, part del seu arxiu personal, correspondència entre l’agent i els escriptors, il·lustracions i dibuixos originals dels creadors i esborranys de les obres la publicació de les quals va gestionar l’Agència Balcells.