Creador del comissari Montalbano era considerat com un dels mestres de la novel·la negra italiana.

Andrea Camilleri (2014)

Dol en el món de la literatura negra després de l’anunci de la mort de l’escriptor Andrea Camilleri
Andrea Camilleri va començar la trajectòria literària i cultural com a director teatral amb obres de Pirandello i Becket, durant un temps es va dedicar a fer produccions policíaques per a la televisió italiana com a productor i coguionista de la sèrie del comissari Maigret de Simenon.

Tot i que és conegut principalment per la sèrie Montalbano, Camilleri era autor també de moltes novel·les històriques ambientades a la Sicília del segle XIX. Un exemple és el seu debut literari l’any 1978 amb la novel·la històrica El curs de les coses.

L’any 1994 publicava la primera novel·la protagonitzada per Salvo Montalbano amb el títol de La forma de l’aigua que seguiria fins a l’actualitat amb títols com El gos de terracota, El lladre de pastissets, La veu del violí, L’excursió a Tíndari, Un gir decisiu, La paciència de l’aranya, Sense títol, La lluna de paper, Foguerada d’agost, Les ales de l’esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L’edad del dubte, El joc de pistes o el Somriure d’Angèlica.

Les obres de Camilleri han estat editades per Edicions 62 i Bromera en català i Destino i Salamandra en castellà.


L’escriptor sempre s’havia mostrat admirador de l’obra de Manuel Vázquez Montalban ”La fascinació de Montalban va sorgir arran de la lectura de la novel·la ‘El pianista’ i des de llavors ha comentat que no ‘ es cansarà de repetir la seva gratitud’ envers l’escriptor català. Va ser la lectura d’aquesta novel·la que el va ajudar a no escriure novel·les avorrides i com a mostra d’afecte va anomenar el seu comissari Montalbano’ en clara referència a Manuel Vázquez Montalban, tal com va assegurar l’any 2014 quan va rebre el premi Pepe Carvalho.

En aquella roda de premsa prèvia al lliurament del premi assenyala que escrivia cada dia i sobre el futur del comissari Montalbano assegurava ‘que li provoca terror la jubilació’ al mateix temps que afirmava que el seu personatge’ viu envoltat d’imbècils perquè el 99% dels criminals són imbècils i està envoltat d’aquesta gent no és agradable”.


Ara Montalbano es jubila després de la mort del seu creador a l’edat de 93 anys després d’estar ingressat durant 25 dies en un hospital de Roma a causa d’una aturada cardíaca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here