Elisabeth Eidenbenz. Mès enllà de la maternitat d’Elna
Assumpta Montellà.
Ara Llibres
144 pàgines.
Assumpta Montellà ens ofereix anys després de la publicació La maternitat d’Elna, la biografia d’Elisabeth Eidenbenz.
Elisabeth Eidenbenz va ser la creadora d’aquesta maternitat que va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Hi van néixer al voltant d’uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola, internades en els camps propers a Elna. Va deixar de funcionar l’any 1944 quan els nazis la van tancar durant l’ocupació de França.
Des de la publicació del llibre el nom d’aquesta maternitat ha donat peu a documentals televisius, obres de teatre, i diverses edicions i traduccions del llibre.
Ara amb la publicació Mès enllà de la maternitat d’Elna es vol fer un homenatge la persona que va fer possible aquella maternitat, l’Elisabeth Eidenbenz.
Nascuda a Suïssa el 1916, als 17 anys va marxar a Dinamarca i es va allistar al Servei Civil Internacional, organització pionera en la cooperació per la pau. L’any 1936 arriba a València per ajudar els afectats per la Guerra Civil Espanyola. Viu el bombardeig de Madrid en primera persona i la fi de la guerra a Barcelona, i el 1939 creua els Pirineus a peu amb la resta d’exiliats. El campament de refugiats a la platja d’Argelers l’empeny a crear una maternitat al poble d’Elna, que dirigeix amb només 27 anys. Sota la França de Vichy i durant la Segona Guerra Mundial, la maternitat acull 597 dones. Finalment, torna a la Viena de la postguerra i de la guerra freda, a on continua la seva lluita humanitària. Actualment té 96 anys i viu a un poblet a les afores de Viena amb la seva amiga Jetty.
Ara Llibres publica Mès enllà de la maternitat d’Elna amb pròleg de l’historiador Josep M. Solé i Sabaté.
Esperem que aquest llibre no sigui cap apropiació indeguda com va ser el darrer treball d’aquesta senyora.