Mequinensa, un homenatge teatral a Jesús Moncada

Fins al 17 de juny la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya acull ‘Mequinensa’, una producció del TNC i Bitò Produccions.

David Ruano/TNC

Mequinensa és un muntatge teatral basat en l’obra  de l’escriptor Jesús Moncada.  Dirigida per Xicu Masó amb text de amb Marc Rosich. Mequinensa comptaamb un repartiment encapçalat pels actors  Carles Martínez, Miquel Gòrriz i Joan Anguera.

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i Bitò Produccions són els encarregats de portar aquesta obra que vol ser un  homenatge a l’obra  de Jesús Moncada.   ‘Mequinensa’, pren com a punt de partida la mirada forana d’un advocat nouvingut a aquest paisatge d’Aragó cobert sota les aigües d’un embassament que Franco ha situat sobre el poble.

 

Jesús Moncada i Mequinensa
L’obra de Jesús Moncada mereix una lectura gairebé obligatoria. La seva obra barreja la realitat amb la fantasia i ha estat  traduïda a una vintena de llengües.
Jesús Moncada és autor del recull de contes  Històries de la mà esquerra 1971, El cafè de la granota (1985) i Calaveres atònites (1999). És autor també  de les novel·les, Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997) i del recull d’articles Cabòries estivals (2003).
Mequinensa, el poble on va nèixer apareix en la seva obra. De fet, el mateix autor hi va viure fins a la seva desaparició anegada per l’embassament.
Jesús Moncada va nèixer a Mequinensa (el Baix Cinca) el 1941 i va morir a Barcelona el 13 de juny de 2005.