L’escriptor ha rebut a Barcelona el guardó com a guanyador del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2018 amb la novel·la La força d’un destí.

L’acte de lliurament ha tingut lloc a l’Hotel El Palace de  Barcelona que ha comptat   amb la presència del President de Grup Planeta, Sr. José Creuheras i una important representació del món de la cultura i de la societat civil catalana.

La periodista Raquel Sans ha presentat l’acte de lliurament i ha conversat amb Martí gironell sobre la novel·la ‘La força d’un destí’ que narra la vida de Jean Leon.

Gironell es posa en la pell del jove Ceferino Carrión que amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.

A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon  i després viatjarà a Los Angeles on es convertirà en amic i confident de les estrelles de Hollywood.

Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Gary Cooper, Clark Gable, Liz Taylor, Natalie Wood, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.

Jean Leon, no estava  satisfet amb el vi que se servia al restaurant i  va decidir elaborar-lo ell mateix. Per aquest motiu tornaria a Catalunya i concretament a Torrelavit, per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi, que avui en dia encara es comercialitza sota el segell del grup Torres.


Martí Gironell en una entrevista a L’Illa dels Llibres destava com va conèixer la història d’en Jean Leon ‘A través d’un dinar que va organitzar un diari en què ens va convidar a diversos escriptors i ens va posar sobre la taula una ampolla de Jean Leon i ens van fer cinc cèntims de la seva història. Em va tocar i vaig demanar si hi havia algú a la taula interessat en aquella història. Com que ningú la va voler, jo m’hi vaig llençar de cap.’’

Gironell també assenyala que ‘No era fàcil novel·lar la vida d’un personatge com Ceferino Carrión. He donat molts tombs i voltes abans no he trobat la que jo crec que és la millor manera d’abordar la seva aventura personal i professional fins al punt que el lector se la senti seva. Però crec que he aconseguit el que volia’

L’acte de lliurament del Premi Ramon Llull també hi ha assistit un bon nombre dels escriptors , entre els quals hi havia Rafel Nadal, Najat El Hachmi, Antoni Pladevall, Víctor Amela, Llucia Ramis, Francesc Miralles, Coia Valls, Maria Carme Roca, Xulio R. Trigo, Andreu Claret, Jenn Díaz, Xavier Rubert de Ventós, Luis Racionero, Sergio Vila-Sanjuán i Salvador Giner.

El Jurat d’aquesta XXXVIIIena edició del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull ha estat format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Emili Rosales i Anne-Laure Aymeric, en representació de Belfond.

La força d’un destí ha estat publicada per Columna Edicions el passat 28 de febrer en català. Properament serà traduïda al castellà i al francès. En castellà l’editarà l’Editorial Planeta i en francès serà publicada més endavant per l’editorial Belfond.