La novel·la guanyadora surt a la venda el 17 de novembre

L’autora de “L’alè de les cendres” ha estat la guanyadora de la tercera edició del Premi Proa de Novel·la.

“El país de l’altra riba” encreua dues històries  per parlar-nos de  la memòria familiar, de  les guerres del segle xx, de  l’emigració i, en definitiva, de  les vides sacsejades pels grans episodis col⋅lectius.

Maite Salord en una conversa amb la periodista Anna Guifé ha destacat que “La identitat és un dels temes importants de la novel·la.” També afirma que “A mi m’interessa la història anònima i la de les persones que la viuen.” De fet, l’autora Maite  Salord encapçala la novel⋅la amb aquesta citació: “L’escriptor no es pot  posar avui al servei dels qui fan la història: està al servei dels qui la pateixen”. És una frase  d’Albert  Camus, premi Nobel de  literatura, nascut  a Algèria i criat  per la seva àvia menorquina.

El país  de l’altra  riba  arrenca amb la caiguda accidental a l’Illa de  l’Aire  del sud-est  de Menorca d’un avió alemany  que  venia de  bombardejar la costa nord d’Àfrica una matinada de  febrer del 1943. Uns pescadors salven els quatre  tripulants, però el Junker 88 de  la Luftwaffe  continua encara sota les aigües.  El següent  capítol de  la novel⋅la trasllada el lector a la ciutat  d’Alger, on l’Alfred Gold i el seu net  Daniel, jueus que  han travessat  França fugint  de  les tropes nazis, han obert  una sastreria. La visita d’un elegant colon francès que  regenta el restaurant  més luxós de  la capital algeriana, el Cafè  de  París, els  dona un prestigi que  salva l’establiment

Al restaurant  de Michel Bisset, el jove  Daniel hi coneix l’Omar, un excombatent  de  les tropes franceses, i la Isabel, una noia provinent  de  Fort  de  l’Eau, un municipi de  la badia d’Alger fundat  per menorquins.

En paral⋅lel, la novel⋅la ens situa a la Barcelona del 2003, durant  les manifestacions contra la guerra de  l’Iraq, que és l’escenari de  la coneixença i l’atracció entre  la Marta, una jove  menorquina estudiant de  filologia, i la Hanna, una noia alemanya que  fa un Erasmus a Barcelona.

Proa publicarà la novel·la el 17 de novembre i el premi ja compta amb el seu palmarès Francesc Serés amb “La casa del foc” i Jordi Nopca amb La teva ombra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here