L’expedient Jussi Adler Olsen, nou cas del Departamento Q

L’escriptor danès publica  Expediente 64 el quart lliurament de la sèrie Departamento Q.

Jussi Adler Olsen és un dels autors europeus  destacats de novel·la negra.  La sèrie Departamento Q amb cinc llibres publicats  formen part del millor del periodista i escriptor danès.

L’editorial Maeva publica  ara el quart lliurament Expediente 64 després de La mujer que arañaba las paredes, Los chicos que cayeron en la trampaEl mensaje que llegó de la botella’.

El Departamento Q està protagonitzat pel cap del departament Carl Morck, encarregat  d’investigar  els casos no resolts per la justícia anys enrere.
Carl Morck per dur a terme les seves investigacions estarà a acompanyat, per Rose i Assad, el seu peculiar assistent d’origen sirià que demostrarà en tot moment la seva intel•ligència.

A Expedient 64 s’endinsa del nou en el passat fosc de Dinamarca i l’existència d’un hospital psiquiàtric a l’illa de Sprogo on van ser ingressades unes 8.000 dones entre l’any 1923 i 1961.
Un fet que pocs ciutadans danesos coneixien i que ara Jussi vol fer-nos obrir els ulls.

L’hospital psiquiàtric en realitat amagava una presó on van ser internades dones  sexualment promíscues o prostitutes, o simplement dones que havien mantingut relacions amb destacades personalitats de l’alta esfera social i política danesa  i mantenir així l’anonimat.

L’existència d’aquest centre evitava embarassos indesitjats i el naixement de mares solteres.

Jussi Adler Olsen vol retre un homenatge a totes aquelles dones que van ser etiquetades de perilloses o malaltes mentals i que va ser privades de  llibertat, pensant que així es podria aconseguir la puresa de la raça i evitar la propagació de gens  indesitjables  entre la societat danesa. Només l’esterilització era  l’única sortida  de l’illa.

Partint d’aquest fet, a  Expediente 64, Jussi Adler Olssn ofereix un cop més  una novel·la amb un ritme molt potent amb girs argumentals  sorprenents al mateix temps que com tota novel·la negra de qualitat mostra una crítica social.

 

Jussi Adler-Olsen va estudiar medicina, sociologia, història política i comunicació audiovisual. Abans de començar a escriure va treballar com a editor de de revistes i còmics o coordinador del Moviment per la Pau de Dinamarca.
Les seves novel•les han estat tot un èxit a Dinamarca i Alemanya.
Ha estat guardonat amb nombrosos premis literaris, entre ells el prestigiós Premi Glass Key a la millor novel•la policíaca del 2010 i De Gyldne Laurbær, el més important guardó literari de Dinamarca