L’escriptor Erri De Luca absolt d’incitació al sabotatge

L’escriptor italià s’enfrontava a una pena de 8 mesos de presó per unes declaracions en una entrevista  on expressava la seva opinió en contra de las obres del Tren d’Alta Velocitat Torí-Lió a la Vall de Susa  on comentava que s’havien de sabotejar.

aulaDesprés de mesos de lluita i amb una petició ferma de la fiscalia italiana l’escriptor italià ha estat avui finalment absolt de l’acusació d’incitació al sabotatge.

La construcció de les obres del Tren d’Alta Velocitat, des dels anys noranta, manté als habitants d’aquesta vall alpina en peu de guerra, a causa l’enorme impacte mediomabiental però també pels riscos per a la salut que comporten la perforació d’unes muntanyes repletes d’amiant i urani

Erri De Luca ja va escriure sobre aquesta situació a  La paraula contrària  (Sembra Llibres)/Seix Barral) on  responia al seu processament amb un poderós al·legat en defensa de la llibertat d’expressió així com de la relació entre la cultura i les lluites socials. També, de la necessitat de fer d’altaveu de les opinions silenciades.

Erri de Luca és una dels veus destacades de la literatura italiana. Als 39 anys va publicar la primera novel·la després  d’una vida com activista polític i obrer realitzant diverses feines.
La  consagració de la seva literatura arribaria amb la novel·la Tu, meu.