Les editorials catalanes perden un 10% de la facturació l’any 2010.

Les editorials catalanes van perdre un 10% de facturació durant el 2010, respecte a l’any passat, a causa de, en gran mesura, que el preu mitjà del llibre ha caigut tres punts, segons es desprèn de l’informe sobre el món editorial presentat aquest dijous pel Gremi d’Editors de Catalunya.

El seu president, Xavier Mallafré, ha destacat que el 2010 ha estat un any de consolidació, “una mica més tranquil” des del punt de vista del canvi de negoci, tot i que amb greus problemes per a editorials i llibreters d’accés a la liquiditat.

Aquest estudi també revela que de cada quatre llibres que es venen a Catalunya un és en català. Aproximadament durant el 2010 s’han venur uns sis milions en català i pel que fa en castellà i altres idiomes, uns 14 milions.
A nivell general, el 2010 hi va haver un menor impacte dels ‘best seller’, llibres que fan que gent que normalment no llegeix vagi a la llibreria, d’escriptors com Dan Brown, J K Rowling i el seu Harry Potter i Stieg Larsson. el llibre de butxaca ha augmentat les seves vendes, però no excessivament; el que més canvis ha patit és el mercat del llibre per sobre dels 30 euros, que ha caigut més del 50%.

Sobre els hàbits de lectura dels catalans, l’estudi del Gremi constata que el 58% són lectors, mentre que el 42% no llegeix ni compra llibres mai, fet que situa la comunitat entre les quatre més lectores d’Espanya, tot i que sempre superada per Madrid, on llegeix el 60% de la població.

Sobre el llibre electrònic, els editors catalans han tornat a reclamar un nou contracte de drets digitals, ja que consideren “il•lògic” que Hisenda apliqui a un ‘e-reader’ el 4% de l’IVA –perquè considera que és un llibre — i el que va dins paga el 18%, perquè és una descàrrega, quan en realitat és un llibre en un altre format.