El Premio Planeta ha experimentat una participació històrica amb un total de 642 novel·les presentades. Finalment s’han escollit 10 com a finalistes.

Enguany predominen les novel·les amb una mirada i veu femenina i les trames amb suspens.  Juan Eslava Galán, membre del jurat ha destacat en roda de premsa que les novel·les ambientades en la Guerra Civil i la novel·la històrica i van perdent força.

El Premio Planeta de Novela 2018 està dotat amb 601.000 euros per a l’obra guanyadora i 150.250 euros per a la finalista.

La seva concessió tindrà lloc el dilluns 15 d’octubre al Palau de Congressos de Catalunya a Barcelona, durant el transcurs d’un sopar literari.

El Jurat del premi l’integren Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora d’Editorial Planeta, que s’incorpora aquest any com a secretària del jurat en substitució d’Emili Rosales.

 

L’ARGUMENT DE LES 10 NOVEL·LES FINALISTES

El adiós, de Sandra Glasser (pseudònim)
Història de lluita, superació i supervivència de tres generacions de dones d’una mateixa família, a les quals una figura masculina despietada aboca a la bogeria, i on la narradora intenta comprendre el seu passat per reconciliar-se amb el present.

Violència de genero, de Paulina Ayerza (pseudònim)
Després de conèixer la mort de la dona que fa anys va ser el seu gran amor, una pintora argentina a París relata el calvari pel qual va passar i les difícils relacions de dominació i rebuig social que es van establir entre ambdues.

Mirando a un cielo silencioso, de Elena Francis (pseudònim)
Una misteriosa llum, a la qual els científics no troben explicació, apareix al firmament. No obstant això, aviat es manifesten les conseqüències: diverses persones arreu del món comencen a compartir records, a patir malsons i a quedar interconnectades de per vida.

El ascenso, de James Sussex (pseudònim)
El ascens fulguran d’una dona en un món d’homes immersos en la lluita pel poder polític i que pensen que el lideratge només els pertany a ells. La protagonista maniobrarà hàbilment per aconseguir els seus objectius.

El arte de la fuga, de Daniel Tordera
Quatre vells coneguts es desperten en una habitació tancada n què tan sols hi ha una caixa. A dins, una pistola, tres bales i una nota, que els anuncia que només un d’ells podrà sobreviure. Cal que es posin d’acord, decidir qui ha de seguir amb vida i suïcidar-se a continuació.

La sombra del cerezo, de Ariane Onna (pseudònim)
Què pot portar una dona aparentment feliç a posar fi a la seva vida i amb la de la seva filla de curta edat? Aquesta és la incògnita que la narradora intentarà desvelar aprofundint en l’asfíxia i la soledat  que suposa la maternitat.

Los perdedores, de María Díez García
Història de dos personatges antagònics que es creuen i entremesclen sense saber-ho. Ell, sicari de professió i que, a part del seu peculiar treball, fa una vida normal: ella, detectiu especialitzada en infidelitats i que ara investiga un cas d’assassinat.

Mate, de Hatshepsut (pseudònim)
València, segle XVI: una dona troba el primer còdex d’escacs del món. Nova York, segle XXI: una doctora es ve involucrada en la cerca del mateix còdex. La investigació la portarà a València, on descobrirà el seu fosc passat i un tèrbol present.

Ángela, de Leticia Conti Falcone
La mort d’una jove uruguaiana, dedicada a la correcció de textos, i a l’escriptura de relats negres, fa que el comissari Piedrahita torni a l’acció, descobrint que, en realitat, la dona va ser enverinada. Però, qui tenia motius per matar-la?

El amante de la Viuda Negra, de Ray Collins (pseudònim)
Un passejador de gossos argentí es veu involucrat en el cas de la Víuda negra, una venjadora que assassina clients de prostitutes. Ell sospita de diverses dones, encara que acaba descobrint que no és més que una tapadora de tèrbols negocis vinculats amb la mort del seu germà.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here