Laura Tejada rep el 17è Premi El lector de l’Odissea amb la novel·la “Un cop morta”

El premi destaca per donar un paper molt actiu als lectors en la decisió de l’obra guanyadora

premi Odissea 2015
L’escriptora Laura Tejada és la guanyadora del dissetè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, L’autora ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a l’editorial RBA La Magrana al mes de febrer de 2016.

La novel·la es va presentar al certamen amb el títol provisional Un cop morta. A cavall del thriller i el drama familiar, gira al voltant d’una jove farmacèutica, bonica i sense parella, que durant un temps ha de tenir cura de la seva mare anciana, que acaba de quedar vídua. La mare és una dona freda, dura i implacable que es complau a fer la vida impossible als qui té al voltant. O potser només és així en aparença? Pas a pas, sense treva per al lector i només matisada per pinzellades d’esperpent, va quallant una brutal relació entre mare i filla.

El jurat ha valorat la capacitat de dotar-se d’una veu pròpia de l’autora, l’atreviment moral, els flaixos d’humor negre i el ritme narratiu sostingut fins a un clímax final sorprenent, tot en el marc d’un problema social de màxima actualitat, com és el tracte de la gent gran en la nostra societat.

En anteriors edicions destaquen les obres: El temps de cada cosa, de Raquel Ricart La ciutat dels àngels, d’Albert Mas-Griera, L’alè del búfal a l’hivern, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter, Disseccions de Jordi de Manuel, Olives picants d’Anna Monreal o El cos deshabitat, d’Esperança Camps.

Un premi molt especial
Un cop morta s’ha imposat als altres 19 originals que s’havien presentat al premi enguany.   Durant l’estiu aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. A la final hi van arribar quatre obres, de les que el jurat n’ha seleccionat la guanyadora.

El Consell de Cent Lectors  i els seus integrants són els qui avaluen de manera independent les obres participants al premi que s’organitzen creant petits grups autònoms de lectura, interrelacionats a través d’un coordinador i de trobades generals. El procés es fa al llarg de quatre mesos en vàries fases de lectura i culmina amb la selecció de les obres finalistes i la creació d’un jurat final escollit pels 100 lectors i format per escriptors, crítics literaris, editors i dos representants del mateix grup de lectors.

El jurat final ha estat integrat pels lectors i membres del Consell de 100+ Lectors Rosa Maria Prat i Miquel Villalba, per Raquel Ricart, guanyadora de l’edició anterior del Premi, Jordi Rourera, editor de RBA La Magrana, i els escriptors i traductors literaris , Jaume C. Pons Alorda, Tina Vallès i Ferran Ràfols.

Cal destacar també l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals participen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

 

Fotografia guanyadora: Pàgina web Premi El Lector de l’Odissea.