Així ho ho han comunicat després de la polèmica sorgida arran del canvi inesperat de les bases del guardó literari

La Junta de l’Ateneu Barcelonès ha emès un comunicat on assenyala que ‘’a la vista dels problemes sorgits arran de la convocatòria i resolució de la XLVII edició del Premi Crexells, ha acordat suspendre aquesta convocatòria i obrir un procés de reflexió que permeti mantenir el prestigi del degà dels premis literaris del nostre país’’.

Demanen ‘’disculpes a totes les persones afectades en aquest procés’’ i asseguren ’Tenim present i hem recopilat tots els comentaris, crítiques i propostes de millora que heu exposat a les xarxes socials o tramès via carta’ al mateix temps que agraeixen ‘la vostra implicació i tindrem en compte les aportacions per esmenar els errors comesos’.

UN CANVI A LES BASES, MOTIU DE LA POLÈMICA

Les novel·les Des del balcó, de Teresa Muñoz; Escacs d’amor i de mort, de Marcel Fité; El camí de les aigües, de Carme Martí; Els vells amics, de Sílvia Soler; L’últim passatge de Walter Benjamin d’Enric Umbert; La memòria de l’arbre, de Tina Vallès i L’olor de la seva pell, d’Alfons Cama eren proclamades finalistes.

Però, la polèmica ha protagonitzat novament el guardó literari, després de la decisió dels membres del jurat, de no  respectar les bases del premi i incloure quatre obres més: Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya, de Max Besora; Robinson, de Vicenç Pagès Jordà; Les coses que realment han vist aquests ulls inexistents, de Josep Lluís Badal i Els estranys, de Raül Garrigasait.

Davant d’aquest fet, tots els autors han anat retirant la seva candidatura al Premi Creixell 2018. La primera en retirar-se ha estat l’escriptora i traductora Tina Vallès.

L’any 2017, el Premi Crexells ha provocar certa polèmica per premiar la novel·la autoeditada  Crui. Els portadors de la torxa, de Joan Buades.