La pel•lícula “Pa negre”, d’Agustí Villaronga, acapara nominacions, 15 de 17 possibles, entre les quals hi ha la de millor pel•lícula, millor director, millor guió o millors protagonistes -pel debutant Francesc Colomer i per Nora Navas- i secundaris, per Roger Casamajor i Marina Comas.

Dirigida per Agustí Villaronga, Pa negre és l’adaptació de la novel·la d’Emili Teixidor, publicada l’any 2004. Es tracta d’una novel·la que barreja tocs autobiogràfics i de ficció, situada als primers anys de la postguerra a Catalunya. Pa negre narra la vida de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic, en els anys més crus de la postguerra.Un bon dia, troba al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li les morts al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. A partir d’aquest incident comença una història plena de secrets, enveges, fam, humiliació i repressió. El seu pare, home amb ideals republicans, ha estat empresonat per roig, i la seva mare, que ara treballa en una fàbrica, el confia a uns parents que viuen a pagès. Emili Teixidor recrea l’ambient rural de la Catalunya de postguerra. El repartiment compta amb els  actors Francesc Colomer, Roger Casamajor, Sergi López, Mercè Arànega,Eduard Fernández, Marina Gatell i Laia Marull.

Els premis Gaudí, els concedeix l’Acadèmia del Cinema Català i la gala de lliurament de premis es farà al 17 de gener al teatre Artèria Paral•lel, on també rebrà el Premi d’Honor l’actor Jordi Dauder.

Les candidates a millor pel•lícula en català són ‘Elisa K’, de Judith Colell i Jordi Cadena; ‘Herois’, de Pau Freixas; ‘La Mosquitera’, d’Agustí Vila; i ‘Pa Negre’, d ‘Agustí Vilaronga.

Millor director, es disputaran el premi Rodrigo Cortés (‘Buried’), Judith Colell i Jordi Cadenas (‘Elisa K’), Pau Freixas (‘Herois’) i Agustí Villaronga (‘Pa Negre’).

Millor protagonista masculí
Ryan Reynolds (‘Buried’), Jordi Mollà (‘El cònsol de Sodoma’), Eduard Fernández (‘La Mosquitera’) i Francesc Colomer (‘Pa negre’);

Millor protagonista femenina
: Aina Clotet (‘Elisa K’), Clara Galí (‘La llegenda de l’innominable’), Emma Suárez (‘La Mosquitera’) i Nora Navas (‘Pa Negre’).

Millor actor secundari;
 Lluís Homar (‘Herois), Fermí Reixach (‘La Mosquitera’) Roger Casamajor (‘Pa negre’) i Rubén Jiménez (‘Uruguai’).

Millor actriu secundaria
: Esther Bové (‘On es nacionalitza la marea?’), Lydia Zimmermann (‘Elisa K’), Marina Comas (‘Pa negre’) i Alba Yáñez (‘Uruguai’).

Millor pel•lícula en llengua no catalana
competiran ‘Buried’, de Rodrigo Cortés; ‘El Gran Vázquez’, d’Oscar Aibar; ‘Los ojos de Julia’, de Guillem.Morales; i ‘Uruguai’, de Salomó Shang.

Millor pel•lícula europea:
  ‘El concert’, de Radu Mihaileanu; ‘La cinta blanca’, de Michael Haneke; ‘L’escriptor’, de Roman Polanski, i ‘Origen’, de Christopher Nolan.

1 COMENTARI

Comments are closed.