La facturació editorial cau entre un 10% i un 11% en 2012 segons el Gremi d’Editors de Catalunya.

La perdua es tradueix en uns 288 milions d’euros respecte l’any 2011 segons ha informat en roda de premsa el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Xavier Mallafré.
Redacció

 
Foto: Jorge Andreu

Les pèrdues del 2012 se sumen a la caiguda del 8% de 2011, i representen una caiguda global a Espanya del 20% des del 2009 –semblant a Catalunya–, quan el sector va començar a notar la crisi

El president del  Gremi d’Editors de Catalunya  ha destacat que editorials agremiades estan dirigint un percentatge important de les seves inversions a potenciar projectes d’innovació que permetin afrontar els nous reptes del mercat i millorar la competitivitat.

Entre els darrers projectes innovadors desenvolupats al sector editorial català hi trobem: plataformes que permeten tenir un accés legal a continguts digitals, tant de descàrrega com de subscripció, amb comunitats virtuals basades en les preferències dels usuaris; préstec digital bibliotecari, en què es permet la descàrrega directa del llibre electrònic mitjançant el web de les biblioteques en règim de préstec; o tecnologies d’impressió per encàrrec, que permeten al lector i al canal de venda tradicional del llibre en paper, un accés a llibres de fons, i en què es redueixen els riscos i costos de producció per tirades a l’editor.
[pullquote]

El llibre digital segueix el seu ritme pausat. L’any 2011  els ‘ebooks’ representaven un 3% de les vendes del sector, el 2012 es preveu que passin a ser el 5%.
La recaptació d’aquest mercat  és de 70 milions d’euros, amb mitges d’una descàrrega per dispositiu a l’any –a Espanya hi ha 2 milions de ‘readers’ i ‘tablets’– cosa que es queda lluny de la mitjana de països com Alemanya, on es descarreguen fins a cinc llibres a l’any.

El sector calcula que sense la pirateria es podrien estar ingressant quantitats de 300 milions d’euros a l’any.

[/pullquote]

Nou marc jurídic amb una nova Llei de Propietat Intel·lectual.
El Gremi d’Editors de Catalunya reclama la implicació dels poders públics, les institucions i l’administració per construir un nou marc jurídic que permeti afrontar els nous reptes i realitats del sector.

Aquest nou marc jurídic passa per l’aprovació d’una nova Llei de Propietat Intel·lectual, l’equiparació de l’IVA digital al dels llibres en suport paper, i la creació d’un marc legislatiu adequat que actuï amb contundència i permeti una persecució efectiva de l’apropiació indeguda de continguts a la xarxa.

Catalunya, continua liderant el camp de l’edició
Actualment, Catalunya es manté com a potència internacional en l’àmbit creatiu i d’edició. Gairebé el 50% de la creativitat d’Espanya es fa a Catalunya, on es concentren prop de 286 empreses, que donen feina a més de 5.290 professionals relacionats amb tots els processos editorials.

L’any 2011, el sector editorial català va editar 135.995.160 exemplars, una xifra que torna a situar Catalunya com a líder a Espanya.
La facturació de les editorials catalanes al mercat espanyol l’any 2011 va ser de 1.332,45 milions d’euros, incloent-t’hi tots els canals de distribució i els suports físics i digitals. 
Per matèries, al capdavant se situa la literatura, seguida dels volums infantils i juvenils, els llibres de text no universitari, els textos científics i universitaris, els llibres pràctics, les obres de divulgació general, diccionaris i enciclopèdies, els còmics i d’altres.

El consum literari en castellà a Catalunya és del 66%, mentre que el català representa un 27% del consum. Els editors en català han registrat un 10% de caiguda de títols i d’un 20% de tirada d’exemplars
Entre els qui parlen català a casa seva, el 50% del seu consum és de llibres en català, mentre que la resta de lectures les fan en altres idiomes; cosa que en el cas dels castellanoparlants queda en un 90% de lectures en castellà, i un 10% en altres idiomes.