Més 50 activitats i la participació de 150 autors i autores són algunes de les dades de la dinovena edició del Festival de Novel·la Negra de Barcelona


La 19ª edició del festival, comissariat per Carlos Zanón i organitzat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, clou avui una intensa setmana de programació, amb més de 50 activitats i la participació de 150 autors i autores, i la figura de l’espia i la intimitat en el món virtual com a eix central.
La Paloma, la Biblioteca Jaume Fuster, els cinemes Mooby Bosque i el Saló de Cent han estat els principals escenaris del festival que ha exhaurit aforaments, amb l’assistència de 8.700 persones.
Grans figures comha Jo Nesbø, Chris Offutt, Lisa Jewell, Toni Hill, Carles Porta, Elaine Vilar, Sandrine Destombres, Laia Vidal, Marc Pastor, Andreu Martín, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, Eduardo Mendoza, Carmen Mola, Àngels Dalmau, Mikel Santiago o Roser Messa han compartit amb el públic les claus de la seva escriptura, en sessions individuals o al costat de noms emergents als que han ajudat a donar a conèixer. El disseny de la programació, que afavoreix aquesta simbiosi, confirma BCNegra com un festival prescriptor que permet als lectors i lectores entrar en diàleg amb els seus autors preferits i a la vegada els ofereix la possibilitat d’apropar-se a les noves veus.

El comissari de la BCNegra, Carlos Zanón recorda que “Un dels trets d’identitat del festival és que la gent que hi participa ho fa amb molta alegria. Venen a passar-s’ho bé, i a la vegada a consumir cultura. I aquesta és també una de les senyes d’identitat del gènere”, al mateix temps assegura que la renovació de públic i pel paper referent de BCNegra entre els festivals europeus del gènere, fa que el festival gaudeix de molt bona salut.
Al llarg dels set dies d’activitat, la llibreria del festival, seleccionada per sorteig entre les agremiades, ha venut més d’un miler de llibres dels autors i autores vinculats a la programació. BCNegra també ha comptat amb la complicitat d’una trentena de llibreries de la ciutat, que s’han sumat a la programació amb activitats paral·leles.

El festival, que té un marcat caràcter popular, amb totes les activitats gratuïtes, ha tingut la seva dimensió més solemne amb el lliurament del premi Pepe Carvalho a l’escriptor Jo  Nesbø, en reconeixement de la seva trajectòria, en un acte celebrat al Saló de Cent el passat dijous dia 8.
El seu nom completa un palmarès integrat per Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here