Òmnium Cultural premia a l’escriptor, poeta, assagista i traductor valencià

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes dotat amb 20.000 euros, s’atorga a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la im­portància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectu­al, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

Enguay el guardonat ha estat l’escriptor, poeta i traductor valencìa Josep Piera “Per la seva extraordinària trajectòria literària, creant un escenari mític a les muntanyes de la Safor, amb el Cingle Verd i la vall de la Drova com a grans es­cenaris lírics, amb una veu poètica inconfusible, i amb una constant i persistent defensa de la llengua catalana al País Valencià, des de la creació literària, la societat i l’escola.”

El jurat també destaca  “el seu pa­per articulador i pont entre diversos col·lectius amb la seva participació en la creació de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el seu paper en la represa del Pen Català, en l’Any del Tirant, en la ce­lebració a la Safor del Congrés de Cultura Catalana, i en els Encontres d’Escriptors de la Mediterrània, entre altres. I també, pel seu vessant cívic a l’hora d’articular des del País Valencià el sistema literari català; per la seva tasca immensa en les adaptacions i versions dels poetes araboandalusos, en la traducció dels poe­tes italians i en l’actualització i la difusió dels nostres clàssics, especialment d’Ausiàs March.”  Amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes també és reconeix “la seva militància i compromís amb la llengua, la literatura i el país, ha esdevingut una figura clau entre la Generació dels 70 i les posteriors, i alhora necessària en la relació i el diàleg de la nostra litera­tura respecte a altres cultures.”

Josep Piera ha assenyalat que “Estic molt content i això em dona vida i últimament no em sentia massa viu. Com diem a la Safor, a qui li amarga un dolç?”. Piera ha recordat  que va començar escrivint poemes en castellà i cançons en francès “perquè eren les llengües que apreníem a l’escola. No podia imaginar-me que la llengua que parlava la meua família, que parlava la gent del meu poble, aquella llengua que deien que no tenia gramàtica, era una llengua que es podia escriure i cantar”.

Finalment l’autor ha reivindica que Fem cultura, fem llengua, visquem-la, sentim-la, usem-la, diguem t’estime. El que importa és que una llengua estiga dita”.

Sobre el guardonat, el president d’Omnium Xavier Antich recorda  que ‘Si parlem d’un escriptor total al País Valencià, aquest és Josep Piera, per la seva dedicació vital i activisme per la dignificació de la llengua i la literatura catalanes”.  Pel que fa a l’obra de Piera, afirma que “encarna la Generació dels 70”, ja que la seva obra “ha deixat petjada en generacions posteriors i ha creat escola fomentant la relació entre escriptors d’arreu dels Països Catalans”.

El jurat d’enguany ha estat format per Marc Artigau, Judit Carrera, Martí Domínguez, Àngels Gregori, Ingrid Guardiola, Maria Rosa Lloret, Isidor Maró, Marta Nadal i Salvador Sunyer

Josep Piera rebrà el guardó del Premi d’Honor, obra d’Ernest Altés, en l’acte de lliurament que tindrà lloc a principis de juny, a un lloc seleccionat conjuntament amb l’autor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here