Jonas Jonasson ”espero aconseguir una espurna d’esperança i alegria per viure les coses del dia a dia”.

jonas-jonasson

L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra és una novel·la divertida i esbojarrada on un home de cent anys, l’Allan Karlsson escapa de la residència el dia que fa 100 anys.

Durant la seva fugida roba accidentalment una maleta amb 50 milions de corones sueques que pertanyen a una banda mafiosa anomenada Never Again. L’aventura de l’avi centenari anirà creixent a mida que avança la novel•la i també el nombre d’acompanyants en aquesta singular fugida; Benny, Julius i fins i tot la Sonja una elefanta que es va escapar d’un circ acompanyen a l’avi Allan Karlsson.

 L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra (La Campana/Salamandra) alterna capítols on Jonas Jonasson ens explica aquesta fugida amb d’altres on descobrirem aspectes sorprenents de la vida de l’Allan Karlsson i els seus viatges arreu del món, coincidint amb destacats personatges històrics com Stalin, Kim Jong-il, Truman, Churchill, Mao i Franco. Karlsson, expert en explosius va fer esclatar casa seva dues vegades i va salvar a Franco de morir dinamitat en un pont durant la Guerra Civil, va ajudar a Stalin a fabricar la bomba atòmica i va fugir d’un gulag soviètic acompanyat del germà d’Albert Einstein.

El repte de Jonas Jonasson és fer gaudir al lector amb una història que s’allunya de la novel•la negra sueca i que ens demostra que a Suècia també saben riure.

 
avi-cent-anysLa novel·la a més d’esbojarrada irònica i divertida és també un cant a la vida i a l’esperança…
Jo diria que la màxima prioritat de la novel·la és esperança i sentir-se bé. Però també voldria recordar els moments més importants de la història del segle XX perquè recordar les tragèdies i les guerres pot ajudar-nos a no cometre els mateixos errors una altre vegada.

El títol de la seva novel•la ens recorda molt als de l’escriptor Stieg Larsson i la seva sèrie Millenium.
El títol ja l’havia pensat a l’any 1994, per tant fa molt de temps que el portava a prop del meu cor. Podríem dir que Larsson va treure els seus títols de la meva novel·la. (riu) Però, bromes a part, la raó del llibre és el títol mateix.

L’avi de cent anys que va escapar per la finestra és la seva primera novel·la. Com sorgeix?
Abans de ser escriptor jo havia de fer moltes coses a la vida com estudiar i treballar de periodista perquè ser escriptor no és una professió de què puguis menjar. També penso que he tingut molta sort en no haver escrit abans aquesta novel·la.
Quan era jove les coses que m’influenciaven eren escriptors com Kundera, Gabriel Garcia Marquez, Lorca entre d’altres. Penso que aquesta barreja no hagués estat prou bona per escriure una novel·la.
Ara, podem dir, que sóc jo mateix: Jonas Jonasson.

Vostè creia que havia escrit una novel·la massa local. Si analitzem l’èxit internacional de la seva novel·la vostè estava totalment equivocat.
Sempre m’he equivoco,. També em vaig equivocar pensant que era una novel·la adreçada als homes però he comprovat que agrada a homes i dones de totes les edats.
Quan el llibre va sortir a Suècia vaig parlar amb l’editorial sueca i ells em van enviar a l’agencia més gran d’Escandinàvia però allà em van comentar que no sabien com explotar la novel·la perquè no era novel•la negra i no tenia res a veure amb el fenomen Larsson. Llavors vaig pensar que només seria un fenomen suec fins que un dia vaig rebre la trucada de l’agència barcelonina Pontas per si estava interessat que em representessin. Vaig dir que si, i poques setmanes després vaig veure molt clar que la novel•la es podia vendre a més països.

Demostra i salvant les distàncies que a la tercera edat també es poden viure noves experiències i fugir de EL ABUELOl’avorriment i la monotonia. Com s’imagina amb 100 anys?
Jo ja hem sento com si en tingués cent anys, De fet, estic a mig camí amb 50 anys però espero una mica com la novel·la; aconseguir una espurna d’esperança i alegria per viure les coses del dia a dia i del dia de demà….
Què no tingui tanta importància l’edat que tenim i no esperem a fer-nos molt grans per fer algunes coses que ens fa sentir bé. Sobretot ser solidaris i una mica més feliços.

Jonas Jonasson ha venut més de 2 milions de llibres amb la seva novel•la i a finals d’aquest any s’estrenarà l’adaptació cinematogràfica de ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’sota la direcció de Felix Herngren amb l’actor còmic suec Robert Gustafsson com a protagonista. L’agència catalana Pontas representa a l’escriptor suec a tot el món i ja ha aconseguit vendre la novel•la a més de trenta països.
Jonas Jonasson fa molts anys va decidir vendre la seva productora de televisió i marxar a Suïssa perquè segons comenta ‘treballava massa’. Actualment viu en una illa de Suècia cuidant de les seves gallines, tot escrivint el que serà la segona novel•la que tractarà el tema de l’apartheid a Sudàfrica.

 

Podeu escoltar el podcast amb l’entrevista amb Jonas Jonasson.

Agraïments a Carina Brandt per la traducció.