John Banville, nou Premi Príncep d’Astúries de les Lletres

John BanvilleNingú  discuteix la qualitat literària de John Banville. L’autor d’El mar, Els infinits  o’El llibre de les proves’ és una de les veus literàries més destacades de l’actualitat.
La publicació d’una nova novel·la es converteix en tot un esdeveniment al mateix temps que alterna la producció literària amb el seu alter ego Benjamin Black signant les novel·les més negres.

John Banville ha  estat guardonat amb importants premis com el Premi Booker amb El mar l’any 2005 i  el Premi Franz Kafka l’any 2011 considerat per molts com l’avantsala del premi Nobel.

Ara cal sumar el Premi Príncep d’Astúries, un guardó  que es concedeix a aquells “la labor dels quals de creació literària representi una contribució rellevant a la literatura universal”. L’acte del premi considera «per la seva intel·ligent, profunda i original creació novel·lesca, i pel seu alter ego,  autor de torbadores i crítiques novel·les policíaques»,

Aquest any  optaven un total de 24 candidatures procedents d’Argentina, Cuba, Xile, Xina, Egipte, Estats Units, Grècia, Irlanda, Itàlia, Japó, Moçambic, Regne Unit, Uruguai i Espanya.
El  Premi està dotat amb una escultura de Joan Va mirar –símbol representatiu del guardó−, 50.000 euros, un diploma i una insígnia.
La darrera novel·la La rossa d’ulls negres (Bromera/Alfaguara, 2014 , l’ha publicat sota el pseudònim de Benjamin Black i protagonitzada pel mític detectiu Philip Marlowe i escrita per invitació dels hereus de Raymond Chandler.

John Banville és autor d’El mar, Els infinits i Llum antiga  i El secret de Christine Falls, L’altre nom de Laura, A la recerca de l’April, Mort a l’estiu, Venjança i El Lèmur com a Benjamin Black.
L’any 2015 l’editorial Bromera publicarà Ordres sagrades.