Joe Sacco combina periodisme i còmic a ‘Reportajes’

Joe Sacco demostra que periodisme i còmic poden ser totalment compatibles.

Joe Sacco utilitza el còmic per elaborar  els seus reportatges periodístics sobre el conflicte araboisraelià la immigració  i la pobresa.

Reservoir Books  publica  Reportajes  una antologia amb diversos dels treballs d’investigació que ha realitzat per a la premsa internacional en zones de guerra i conflicte durant el segle XXI.

Sacco ens ofereix testimonis de primera mà  i utilitza el còmic per fer periodisme de veritat començant pel  judici d’un metge servi acusat de genocidi pel Tribunal Penal Internacional  dela Haya, la vida a Palestina i el  conflicte araboisraelià , les dures condicions que viuen les dones txetxenes refugiades a Ingúixia o bé  la vida dels soldats americans a Irak i la seva experiència com a periodista integrat a les forces americanes.

Joe Sacco també aborda a Reportajes  la immigració clandestina africana a Europa, especialment a Malta i el viatge a l’india, a la regió de Kushinagar per donar a conèixer la situació d’extrema pobresa dels dàlits, anomenats Intocables l’esglaó més baix de l’ancestral sistema de castes de l’Índia.

El gran èxit de Joe Sacco va arribar amb Palestina (Premi American Book Award), fruit dels dos mesos  que va viure als territoris de  Gaza i Cisjordania.

Joe Sacco destaca en el pròleg de Reportajes la seva decisió per  convertir-se en un periodista de còmic, demostrant  aplicar-se plenament la frase del britànic Robert Fisk  que afirma que ‘Els periodistes haurien de ser neutrals  i objectius a favor dels que pateixen».
Sacco intenta  dibuixar la realitat tal i com la veu, intentant ser el màxim d’objectiu possible «el periodista ha de descobrir què passa i explicar-ho, no castrar la veritat en nom de la neutralitat i sobretot seguint el màxim rigor periodístic «informar amb precisió, citar adequadament i comprovar afirmacions».

‘Reportajes’ de Joe Sacco, simplement imprescindible!!!!