Joan Veny, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2015

Òmnium atorga el 47è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al filòleg mallorquí.

Joan Veny
Nascut l’any 1932 a Campos. Mallorca, Joan Veny és Catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.

Segons el comunicat d’Omnium, Veny, ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia.

Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües i també  ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com Estudis de geolingüística catalana, Els parlars
catalans
i Introducció a la dialectologia catalana, Dialectologia filològica, Llengua i entorn natural o Petit Atles Lingüístic del
Domini Català
.

És director, amb Lídia Pons, de l’Atles Lingüístic del Domini Català, és responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística. President del Consell Supervisor del Termcat, president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) així com de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, i codirector de la revista Estudis Romànics.