L’autor de Perpinyà s’endú el guardó amb una ucronia que reconstrueix la mort de Franco, ambientada abans de la dictadura, a les mans d’un corrector lingüístic.

Dotat amb 60.000 €, el Premi Sant Jordi és un dels guardons més ben dotats de les lletres catalanes i la novel·la serà publicada el proper mes de febrer.

El jurat format per Àlex Broch, Marta Nadal, Isona Pasola, Ramon Pla i Arxé, i Màrius Serra ha decidit lliurar el premi a la novel·la  ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’ de l’escriptor Joan-Lluís Lluís.

Joan-Lluís Lluís  ha publicat, entre altres obres, les novel·les El dia de l’ós (premi Crexells), Aiguafang (premi de la Crítica Serra d’Or), Les cròniques del déu coix (premi Lletra d’Or), El navegant (premi de la Crítica Serra d’Or) a més de les obres Conversa amb el meu gos sobre França i els francesosXocolata desfeta.

El personatge que afirma haver matat Franco, Agustí Vilamat, neix el 1916 en una casa modesta de Solsona. Tot i ser un nen prudent, contemplatiu, perd un ull en un accident absurd. Aviat, gràcies a les revistes infantils que guarda un notari amic de la família, descobreix el gust per la lectura i pels secrets de la llengua, que no l’abandonarà mai. I així, uns anys més tard, baixa a Barcelona a fer de corrector lingüístic, poc abans que esclati la guerra. Una guerra que no s’acaba el 1939, perquè Franco, cedint a les pressions de Hitler, declara la guerra als Aliats i travessa els Pirineus. I la primera acció bèl·lica de l’exèrcit franquista a França és de bombardejar el camps d’Argelers de la Marenda, on ha anat a parar Agustí. Què farà aleshores el jove enamorat dels diccionaris?