El premi, ret un homenatge al llibreter i activista cultural Paco Camarasa amb l’objectiu de donar visibilitat al guanyador o guanyadora i impulsar la seva carrera literària.

La novel·la El sueño del cíclope, de Jerónimo Andreu, publicada per l’editorial Siruela, ha estat l’obra guanyadora de la 3a edició del premi Paco Camarasa de novel·la negra.

El guardó convocat en nom de Paco Camarasa va néixer, així mateix, amb la intenció de donar visibilitat al guanyador o guanyadora i impulsar la seva carrera literària. A més d’una caricatura de l’emblemàtic Paco Camarasa, el premi també inclou la invitació per a participar en els nou festivals responsables de la concessió del guardó, durant les seves respectives edicions de 2023.

El premi Paco Camarasa de novel·la negra el concedeixen de manera conjunta nou festivals literaris: Las Casas Ahorcadas de Cuenca, Getafe Negro, Semana Negra de Gijón, Granada Noir, BCNegra, Pamplona Negra, el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca, Valencia Negra i Aragón Negro.

L’obra guanyadora ha de ser per a autor/a estatal i, a criteri del jurat compost pels diferents comissaris dels Festivals, a la millor novel·la negra publicada de l’any per autor/a menor de 45 anys o major d’aquesta edat si és la seva primera novel·la negra que publica.

La novel·la és un thriller gibraltareny sobre drogues, màfies, espies i blanqueig de capitals. Sobre “El sueño del cíclope”, Jerónimo Andreu assegura “És una novel·la a la qual li tinc afecte perquè m’ha permès acostar-me a un gènere difícil d’abordar sense caure en el paròdic, com ho són les novel·les d’espies. A tots ens agraden les novel·les d’espies perquè són divertides i, al mateix temps, plantegen una reflexió sobre les mentides i els límits a l’ús de la força”.  Andreu afirma que ”L’obstacle que se’ns presenta als autors espanyols per a enfrontar-nos a aquest gènere és que les expectatives estan inevitablement condicionades pel model d’espia anglosaxó. El sueño del cíclope permet vorejar aquestes convencions per mitjà d’un protagonista que és mig espanyol i mig britànic: Joseph Sánchez va néixer a Gibraltar, i gràcies a això pot inserir-se en una trama pròpia del MI6 sense deixar de resultar-nos un personatge creïble”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here