El festival literari aprofundirà sobre les petites històries del 4 al 9 de novembre
Care Santos, Rafel Nadal, Martí Gironell, Isabel García Trócoli, Núria Pradas, Jo Baker, Dory Sontheimer, Anelio Rodríguez Concepción, Carme Riera , Víctor Amela, Montse Barderi, Andreu Claret, Oriol Comas i Coma, Berta Jardí, Xavier Moret, Rafel Nadal, Adrià Pujol, Gerard Quintana, Pilar Romera i Joan Santanach són alguns dels noms que protagonitzaran la nova edició del festival dedicat a la novel·la històrica.
Fèlix Riera, Comissari de Barcelona Novel·la Històrica asenyala que ‘En parlar de la història no és estrany que la nostra mirada se centri principalment en les històries particulars dels grans homes i dones que han marcat cadascuna de les èpoques.’’. Assegura que ‘En termes generals, la història sempre s’ha inclinat a establir, narrar i engrandir les gestes dels reis o reines davant els homes i les dones anònims del seu temps.’ Però per aprofundir sobre aspectes d’una època ‘’les petites històries d’homes i dones que no van tenir un paper predominant en el seu temps expliquen encara millor el que van ser aquells esdeveniments, a partir dels detalls de les seves vides i d’anhels que només ells poden revelar.’’
L’objectiu de la setena edició de la Barcelona Novel·la Històrica són ‘les petites històries, de dones i homes anònims que han canviat el món sense reparar que ho feien; persones anònimes que desperten interès perquè endinsar-se en les seves vides ens permet entendre l’esdevenir de la història.
Autora de més d’un vintena de novel·les traduïdes a 42 idiomes, Isabel Allende ha venut més de 74 milions d’exemplars, fet que l’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola.
El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la setena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura.
Barcelona Novel·la Històrica està comissariada per l’editor Fèlix Riera, i l’organitza l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.
El jurat -–integrat pels periodistes Òscar López i Sergi Doria; els escriptors Care Santos i Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera– ha destacat que Allende “encarna la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure. El cop de Pinochet de l’11 de setembre de 1973 la va empènyer a l’exili. D’entre les coses que es va endur, va preservar un tresor intangible: la memòria d’on va néixer La casa de los espíritus. Nit rere nit, va anar transformant els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la Història. Colpejada pel drama xilè, va plasmar una Amèrica llatina tenallada per les dictadures a De amor y de sombra. El compromís d’Allende amb el gènere històric s’ha revalidat en títols com Hija de la fortuna, vindicació de la mirada femenina sobre la febre de l’or californiana que s’aplica també al Xile decimonònic de Retrato en sepia.’’
El jurat també ha destacat que ‘’La Història ha tornat a ser matèria primordial de la seva novel·la més recent, Largo pétalo de mar, sobre el viatge transatlàntic que el poeta Pablo Neruda va organitzar a bord del Winnipeg per tal que 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar, d’aquesta manera, unes existències estroncades per la guerra civil. Exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort, heus aquí l’equació perfecta per crear novel·les que commouen per la seva radicalitat humana. Isabel Allende sent el que escriu. Setanta milions de lectors en tot el món ho saben.”