Sobre Sis nits d’agost, de Jordi Lara.

L’escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo enceta a L’Illa dels Llibres un sèrie de reportatges on uneix dues de les seves grans passions: la literatura i la fotografia

Els fets extraordinaris en literatura són sovint susceptibles de sospita. No sempre un fet de dimensions excepcionals dona lloc a una bona novel·la, per la manca de versemblança, per la dificultat que comporta la seva escriptura. Aquest, però, no ha estat el cas de la darrera obra de Jordi Lara, Sis nits d’agost.

Ens trobem davant d’una mort, ¿volguda?, la de l’activista i filòsof català Lluís Maria Xirinacs, qui l’any 2007 va decidir pujar sol a la muntanya, de la qual no va tornar viu. Aquesta peripècia ens remet, inevitablement, ara que també és ficció, al film de Shohei Imamura, Narayama Bushikō (La balada del Narayama), guanyadora del Festival de Cannes el 1983, on les persones d’una petita comunitat japonesa es retiraven a la muntanya per morir quan feien setanta anys.

Anècdotes cinèfiles a banda, però potser significatives en el cas de l’autor que ens ocupa, la novel·la/crònica/assaig de Jordi Lara ens planteja les darreres hores -desconegudes per al gran públic- d’en Xirinacs. La incloem dins d’aquests tres gèneres per vàries raons, en primer lloc per la vocació híbrida i abastadora del gènere novel·lístic; en segon, per la recerca personal que s’ha portat a terme a l’hora d’entendre els fets, i en tercer per la capacitat per reflexionar sobre la vida i la mort. Dit això, no tenim cap dubte que ens trobem davant una obra de ficció, una de les més aconseguides de l’autor.

Jordi Lara sempre sorprèn els lectors i lectores amb un enorme talent per imaginar històries que, vinguin o no de fets reals, adquireixen una gran projecció a la seva escriptura. I una de les raons més poderoses és l’estil, un estil propi, ja marca de la casa, que sap adaptar-se i jugar amb materials molt sensibles. En aquest cas, es tractava gairebé d’un fet de país, una fita de la qual teníem poca informació i amb la que ell es compromet, fins i tot físicament, per mostrar-nos una mica de llum dins la foscor.

Autor de pocs llibres, i amb la seva vessant audio-visual bategant-li a dins, en Lara sap construir imatges inoblidables i atorgar emoció -l’essència de la Literatura- a les seves ficcions. La realitat no li és aliena, tal com va demostrar fa alguns anys al seu film Ventre blanc, una ficció on els protagonistes eren persones reals, els portadors dels capgrossos de Vic. Aquesta obra que avui comentem, Sis nits d’agost, també donaria per un film dels seus, entre l’estranyesa i la meravella, entre la vida i la mort.

 

Jordi Lara, Sis nits d’agost, Barcelona, Edicions de 1984, 2019, 208 p.
Imatge: Jordi Lara vist per X. R. Trigo.

 


Xulio Ricardo Trigo és escriptor i fotogràf.

Autor de les novel·les ‘El somni de Tàrraco’, ‘Les veus del Liceu’, ‘El port del nou món’, L’homenatge’ i ‘La noia de la resistència’.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here