L’any 1958 es publicaven les primeres històries dels populars personatges

Amb 21 anys, Ibáñez arribava a l’editorial Bruguera després de col·laborar en publicacions com Paseo Infantil, HipoMonito y Fifí o La Risa.

El jove dibuixant va proposar a l’editorial un còmic protagonitzat per una parella de detectius i va presentar tres propostes de noms:
Mr.Cloro y MrYescaagencia detectivesca; Oscarino y Pernalesagentes especiales i Lentejo y Fideíno, detectives finos. Cap de le stres propostes va ser acceptada i finalment l’editorial Bruguera va postae per Mortadelo i Filemónagencia de información
Finalment l’any 1958 la revista Pulgarcito era testimoni del naixement dels detectius més famosos del còmic i des de llavors s’han publicat 200 àlbums amb unes xifres de venda que arriben als gairebé 30 milions d’exemplars venuts.

Per Ibáñez ‘Vaig voler evitar la típica història de policies i lladres, i per a això vaig convertir a Mortadelo en un transformista capaç d’alterar la seva personalitat en qualsevol moment i així donar-li més salsa a les situacions.’

L’autor assegura que els seus personatges ‘no aporten missatges, la intenció
és que la lectora passada una bona estona i s’oblidi dels seus problemes’.
Ibáñez afegeix ‘Els meus personatges no estan al servei de la crítica social: no és la seva funció ni pinso en això; la seva essència és el gag generat per ells mateixos, el
gag continuat, una mica copiat d’aquest cel·luloide ranci que veia de petit, els curts
de Charlot, Harold Lloyd o La Pandilla

I llegir les històries de Mortadelo i Filemón segur que han estat la porta a noves lectures per a molts joves ‘ ‘Es comença amb Mortadelo, se segueix amb VerneDumas o Scott i s’acaba amb Kafka’, afirma Ibáñez.

Sobre el personatge del Super ‘La creació del personatge del Súper és la meva venjança contra els caps que vaig tenir.’

Com a curiositat el nom dels dos personatges ha variat força en cada país on s’ha publicat; Paling & Ko en holandès, Mortadelo e Salaminho/Salamão e Mortadela en portuguès, Flink och Fummel en suec o Flip & Flop en danès.

Per celebrar l’efemèride B Còmic ha editat tres volums en els darrers mesos del 2017 i publicarà quatre novetats al llarg de 2018 i altres quatre volums antics que s’han convertit en un clàssic de Mortadelo i Filemó i que al costat dels inèdits, homenatjaran a la parella de detectius.

I que han après els personatges durant aquests 60 anys?. Ibáñez, ho té clar ‘Han aprèn a envellir i a no caure cada vegada que baixen d’una vorera’