Les novel·les “La llei de l’hivern” i “Nosotros” s’enduen els primer premis literaris de l’any.

Com mana la tradició, el 6 de gener es lliura el Premi Josep Pla i el Premio Nadal de Novela durant la tradicional vetllada literària que té lloc a l’Hotel Palace de Barcelona.

La 55a edició del Premi Josep Pla ha premiat la novel·la “La llei de l’hivern”, el debut literari de la periodista cultural Gemma Ventura Farré que agafa el relleu del també periodista Toni Cruanyes.  Ventura és subdirectora del digital Catorze i ha recordat durant l’acte de lliurament dle premi que “La màgia existeix”, perquè “escrivint pots fer aparèixer el que ja no tens, fer que passi el que no ha passat”. De fet, la pèrdua dels éssers estimats és l’eix central de la novel·la on ha volgut fer un “homenatge a allò invisible”.  En l’apartat d’agraïments ha destacat a la seva mare, a l’escriptor Josep Maria Espinàs i a la periodista Eva Piquer, per donar-li l’oportunitat d’escriure al digital Catorze.

El jurat del Premi Josep Pla 2023, l’han format Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. En aquesta edició hi ha hagut un total de 37 obres presentades que provenen de gairebé tot l’àmbit catalanoparlant. La dotació econòmica del Premi Josep Pla, que fins ara era de 6.000 euros, passa enguany a ser de 10.000 euros.

Per la seva banda, l’escriptor Manuel Vilas, ha rebut el Premio Nadal amb“Nosotros” i s’ha imposat a les 997 obres presentades. El jurat d’aquesta edició ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales. A “Nosatros”,  Manel Vilas narra com la protagonista de la novel·la, Irene, creu haver viscut l’amor, però la pèrdua del seu marit ho  trenca tot i inicia un viatge per la costa mediterrània com una manera d’invocar l’amor de la seva vida.

Vilas, va ser finalista del Premio Planeta l’a ny 2017 amb la novel·la  Alegría. L’any 2020, la seva dona, Ana Merino, va guanyar el Premio Nadal.
La dotació econòmica del Premio Nadal, que fins ara era de  de 18.000 euros, passa a ser de 30.000 euros.
La novela guanyadora del 2022 va ser Las formas del querer, d’Inés Martín Rodrigo.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here