Salvador Macip, científic, doctor en genètica molecular, investigador de la Universitat de Leicester analitza a L’Illa dels Llibres com s’ha actuat davant de la pandèmia.

Ja fa més de deu anys que Salvador Macip ja ens avisava de la possible arribada d’una pandèmia global. L’any 2020 escrivia “Les grans epidèmies modernes” (La Campana), obra que es va reeditar l’any 2020 amb l’arribada del coronavirus.

La pandèmia, segons afirma Salvador Macip  a “Lliçons d’una pandèmia” (Anagrama), “ens ha fet veure que les societats són molt vulnerables als microbis”

El subtítol de l’assaig que ara publica Macip, “Idees per fer front als reptes de salut planetària” ens hauria de servir per establir estratègies comunes per protegir-nos de noves epidèmies. L’investigador assegura “per als microbis, els humans som una sola unitat; per tant, tindria sentit que la nostra resposta fos també unificada”. Segurament que en aquests moments recordem com en plena pandèmia les decisions contradictòries de governs i dirigents estaven a l’ordre del dia.

Per Macip “és un bon moment per aprendre dels errors i fer el que calgui per no cometre’ls altra vegada”. Amb un món molt globalitzat qualsevol malaltia infecciosa pot esdevenir un problema global com ha succeït amb la Covid-19.

Cal establir respostes les més coordinades possibles actuar ràpidament d’una forma contundent per reduir la mortalitat.

Davant d’una pandèmia és molt important la comunicació i Macip assegura que aquesta ha de ser “transparent, però també saber com i quan es transmeten les dades”. La comunicació és “necessària per activar i mantenir activada una de les armes més importants: la responsabilitat personal”.

Després de viure una pandèmia global caldria transparència i autocrítica i sobretot reconèixer els errors que ens permetin “preparar-nos bé per a la següent” perquè “sense una preparació es paga en vides humanes”.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here