Entrevista: El comissari Paco Camarasa analitza la BCNegra.

El llibreter de Negra y Criminal és el màxim responsable del Festival de Novel·la Negra de Barcelona.

Fins el dia 9 de febrer Barcelona celebra la vuitena edició  de BCNegra que  aplegarà una seixantena d’activitats al voltant de  la novel·la negra amb la participació de destacats escriptors del gènere.
El llibreter Paco Camarasa és el responsable del festival al mateix temps que és propietari de la llibreria especialitzada en gènere negre Negra y Criminal (Carrerr de la Sal 5 de Barcelona).


La BCNEGRA  arriba a la vuitena edició  amb un bon estat de salut..

Si, tot i que tenim menys pressupost hem aconseguit fer més activitats  fent servir la imaginació i la complicitat de la resta de la ciutat amb la col·laboració del Museu Nacional d’Història  de Catalunya,  Omnium Cultural, ola Filmoteca.

Quins són els objectius de la BCNegra?
Sobretot és treure els prejudicis dels lectors.  Si la gent pensa que la novel·la  negra són lladres i serenos, el policia borratxo amb  gavardina tacada i aquestes coses s’equivoca, perquè  això  és de pel·lícules de Bogart dels anys quaranta.

Per una altre banda   el lector vol reconèixer  i donar gràcies a aquell autor que l’ha agradat, però sobretot el lector bé a buscar pistes i descobrir nous autors.
Aquest any tenim autors que venen amb una primera novel·la com poden ser l’alemanya Nele Neuhaus o el croat Ivika Djikic que segurament d’aquí a  deu anys seran molt coneguts.

Tal i com  va succeir en el seu dia amb Camilla Lackberg o Assa Larsson…
O Don Winslow  que quan va venir ala BCNegrade la novel·la Elpoder del perro només havia editat una edició i ara ja en porta dinou.  O l’any passat amb Maurizio de Giovanni i el seu comissari Ricciardi.

Però també coincidint amb BCNegra Alianza i Alfaguara han creat noves col·leccions de novel·la negra  El mes de gener ara es publiquen moltes novetats del gènere gràcies a BCNegra i als editors.

Aquest any l’escriptora Maj Sjowall rebrà el premi Pepe Carvalho.
Ens agrada molt aquest premi perquè significa el naixement de la novel·la negra europea  fora del tipus de novel·la que feien els britànics i els nord-americans.

Al costat de la seva parella Per Walho  va crear el personatge de Martin Beck que al mateix temps és un observador de la realitat, un servidor de la llei però se n’adona que la  llei moltes vegades  no és exactament el mateix  que la justícia.La llei arriba a un punt, però fer justícia és una altre cosa. [pullquote]Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta[/pullquote]
Les novel·les de Per Wahloo i Maj Sjowall  han influenciat a escriptors com Assa Larsson Camilla Lackberg, Stieg Larsson, Henning Mankell…
Sense Martin Beck ni Wahlo ni Sjowall  cap d’aquests escriptors no haguessin escrit de la mateixa manera.

 

Des de fa més de 10 anys dirigeix la llibreria Negra y Criminal. La situació actual del món del llibre i la crisi econòmica que ha provocat  el tancament de llibreries també es debatrà a la BCNegra. Com afronta el futur?
El futur de les llibreries és complicat perquè la societat és complicada. Anem a una societat on els mercats volen que deixem de ser ciutadans i simplement siguem  consumidors  Per a ser consumidors la societat no necessita llibreters
Si desapareixem els llibreters malament perquè  podem dir que una ciutat sense llibreries  no seria una ciutat, seria una urbanització,
Si decidim viure en una urbanització desapareixerem però si volem  que no es perdi tot el que representa el llibre la figura del llibreter és molt important..
[pullquote]una ciutat sense llibreries no seria una ciutat, seria una urbanització[/pullquote]

Amb quins ingredients ha de comptar una bona novel·la negra?
Per mi una novel·la negra ha de combinar tres coses.  Primer de tot ha de comptar amb una trama  que quadri com una petita peça de rellotgeria. Una trama que enganxi i que tingui atmosfera més o menys rellevant, suggerent  o seductora

I  per aquesta trama i atmosfera han de figurar  personatges  que si al final  protagonitzen una sèrie millor encara.
M’encanta Petra Delicado, Pepe Carvalho,  Montalbano…. Jo crec que Maj Sjowall és important però el meu amic és Martin Beck . Els protagonistes de les novel·les són d’aquells amics de tota la vida   que no et fallen mai.
Amb una bona trama, atmosfera i personatges  la novel·la negra  és perfecta.

 

 

Escolta l’audio  íntegre  de l’entrevista