Entrevista: Antonia Romero, d’Amazon al contracte editorial.

”Amazon és una magnifica oportunitat pels escriptors que no troben editorial’

La promoció d’una novel·la a internet és molt important avui en dia. L’escriptora Antonia Romero ha publicat la novel·la ‘La tumba compartida’ a Ediciones B després del seu èxit a Amazon.
L’escriptora desvetlla alguns dels secrets i oportunitats  que ofereix la xarxa a més de comentar-nos els nous projectes literaris.

 

Gràcies a Amazon la seva novel·la ha obtingut un fort ressó. Com ho ha aconseguit?
Suposo que el boca a orella va fer la feina. Quan vaig pujar La Tumba compartida a Amazon no tenia Twitter. Feia servir Facebook i un blog que publico des de 2005 i que rep unes sis mil visites al mes. Això i uns amics escriptors van fer possible que els lectors sabessin de la meva existència.

Què ha significat  Amazon?
Amazon és una magnifica oportunitat pels escriptors que no troben editorial.És una manera fàcil i potent d’acostar la teva obra als lectors. Desprès son ells els que t’han de fer costat i això només s’aconsegueix si la novel·la els hi agrada. Per a mi Amazon ha estat un aparador on els lectors m’han pugut trobar i el seu recolzament a provocat que es fixés en mi una gran editorial com es Ediciones B.

Cada vegada són més els autors que s’autoediten i aprofiten el poder de la xarxa. Els anomenen escritors indies. 
[pullquote]Fins ara l’autoedició era una cosa marginal, mal vista i menyspreada[/pullquote]El moviment indie és un moviment que va començar lent i amb certa timidesa i que, no obstant això, ha tingut una molt bona acollida entre els lectors. Només cal mirar la llista dels més venuts en Amazon i veurem que la majoria dels que l’encapçalen són indies. Fins ara l’autoedició era una cosa marginal, mal vista i menyspreada. Amazon ha permès a escriptors que no aconseguien editorial oferir les seves novel·les a un preu simbòlic perquè la valoressin directament els lectors.

Internet i les xarxes socials són  la clau per promocionar-se avui en dia?
Molta gent ha descobert que és molt més còmode comprar una entrada per al cinema, sense fer cues i escollint tu mateix on vols seure, a través d’Internet. El mateix passa a l’hora de comprar llibres, amb un sol clic pots tenir la novel·la que t’interessa al teu lector d’ebooks sense moure’t de la teva butaca.

Però com esculls entre la gran oferta que hi ha? Fins fa poc preguntàvem als amics, però ara els amics estan a Facebook, Twitter i les altres xarxes socials. Els escriptors hem de saber utilitzar-les per promocionar perquè són un fantàstic aparador obert al món. I a més, la xarxa permet una relació directa entre l’autor i el lector que ha afavorit que s’estableixi un vincle entre tots dos, fent que el propi lector es converteixi en el millor promotor de la teva obra.

Vosté ho va conseguir sense  comptar amb una editorial…
El febrer de 2012 quan vaig pujar les meves novel·les a la plataforma Amazon no tenia ni idea de com utilitzar les xarxes. No tenia Twitter, gaire bé no feia servir Facebook i en el meu blog, que funcionava des de feia anys, escrivia tota mena d’articles, ressenyes, opinions i qüestions diverses. En aquella època els indies no formaven el col·lectiu que és ara, amb molts escriptors amb ganes de treballar junts. En aquells dies érem molt pocs i teníem poca experiència.

Per què creu que la novel·la va funcionar?
La gent vol entretenir-se quan s’asseu al sofà de casa a llegir. Per preocupar-se ja tenen les notícies. L’antic Egipte té una component romàntica molt interessant per a les novel·les de misteri. Però és curiós que les opinions sobre la La Tumba compartida remarquen dues coses, d’una banda el fet de que el lector es veu obligat a participar en la trama, que molts titllen de maquiavèl·lica, tractant d’esbrinar en qui poden confiar. De l’altra, el fet de tenir diverses trames paral·leles que conflueixen al final, donant sentit a tot el que han llegit.

 Ara l’editorial Ediciones B li ha publicat la Tumba compartida.
Doncs vaig rebre una trucada de Lucía Luengo, editora de Ediciones B, que em va fer tremolar les cames.

Què li diuen els seus lectors? 
Estan molt contents perquè la decisió de la editorial els hi dona la raó.

La tumba compartida és una novel·la on  el lector viatjarà també a l’antic Egipte arran de la troballa  d’un amulet que va pertànyer ala Reina Nefertiti. 
Sóc una enamorada de l’antic Egipte i en especial de la figura del faraó Amenhotep IV, més conegut com Akhenaton i la seva esposa Nefertiti. Són dos personatges molt atraients com tots els que es lliuren per un ideal, sacrificant una vida plàcida i còmoda fins a la fi dels seus dies. Dels meus temps a l’Institut de Teologia de Barcelona on vaig anar buscant respostes sobre grans preguntes, i del qual vaig sortir perquè les respostes que em donaven no feien més que augmentar els meus dubtes, em vaig portar un munt de misteris i entre ells la figura de Moisès. I amb aquestes alforges vaig decidir fer aquest viatge.

Thriller, aventura, novel·la històrica….  Com definiria La tumba compartida?
Thriller històric amb traços de novel·la negra.

Propers projectes?
Estic treballant en una saga juvenil. El primer llibre tindrà per títol Los Diletantes i aviat veurà la llum de la mà de Ediciones B.

2 COMENTARIS

Comments are closed.