Suma de Letras publica la novel·la ‘La Epidemia de la Primavera’

Fa 100 anys, Europa va viure una de les pitjors epidèmies de grip, en la qual van morir entre 20 i 40 milions de persones.

Empar Fernández narra aquells fets en la seva darrera novel·la on també explica les primeres revoltes de dones a la Barcelona de l’any 1918 en contra de la pujada de preus dels productes bàsics com el blat i el carbó.

En un context polític i social amb la Primera Guerra Mundial ben present, els productes essencials s’encarien i la població passava gana. La demanda de productes durant la Primera Guerra Mundial va provocar una pujada de preus que provocaria una crisi social.
A les morts provocades pel conflicte bèl·lic calia sumar els milions de persones que van morir per una epidèmia de grip que va rebre el nom de ‘grip espanyola’

Cent anys després encara que els viròlegs, epidemiòlegs i historiadors afirmen que no es va originar a Espanya. Els primers casos es van diagnosticar a França, tot i que alguns apunten que va iniciar-se als Estats Units.

El fet que Espanya fos un país neutral durant el conflicte bèl·lic i que no censurés les informacions sobre els estralls que provocava la desconeguda epidèmia va fer segurament que fos coneguda com ‘la grip espanyola’

L’inici de la Primera Guerra Mundial i l’epidèmia de grip i el seu context històric i social és el punt de partida de la novel·la d’Empar Fernández de la mà de Gracia Ballesteros, la protagonista de ‘La Epidemia de la Primavera’ que es veu obligada a abandonar precipitadament la ciutat de Barcelona per traslladar-se a Bordeus. A la ciutat francesa coneixerà a Carter Irvine, un jove americà que s’ha allistat com a voluntari per lluitar en el Vell Continent, i entaulen una relació que haurà de superar la distància i els perills, inclosa l’epidèmia que està arrasant el país matant a nens, joves i animals. I que segons informacions de l’època acabaria amb la mort de milions de persones.

Els esdeveniments segueixen el seu curs i Carter haurà d’anar al front i Gracia tornarà a una Barcelona, que tot i viure en un país neutral durant la gran guerra, la ciutat viu una sèrie de revoltes socials. Mentrestant, al seu al voltant, cada vegada més persones aparentment sanes moren per culpa de la grip, una epidèmia que aterrirà al món.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here