Els jardins de la Dissidència de Jonathan Lethem

els jardins de la dissidenciaLa novel·la narra les ideologies que han predominat als Estats Units pràticament en el darrer segle i  com una familia nord-americana  durant tres generacions  ha viscut aquests fets des de  la lluita pels drets civils, el comunisme, moviment hippie i les comunes dels anys 70 a més del moviment Occupy actual.

Per escriure la novel·la, Jonatham Lethem ha buscat inspiració en la seva història familiar
i les protagonistes  d’Els jardins de la Dissidència, Miriam i Rose Zimmer  tenen molts punts en comú amb la mare i l’àvia de l’autor que durant un temps va viure en una comuna hippie a Brooklyn.

Els jardins de la Dissidència  (Angle editorial)  descriu la historia de l’activisme  i els moviments contraculturals   que han succeït als Estats Units  principalment durant el segle XX i principis del XXI.
La novel·la arrenca amb  l’expulsió  de  Rose Zimmer , la matriarca de la familia, del Partit Comunista per haver mantingut relacions sexuals amb un policía negre.

Fragment
«Prou de follar amb polis negres o et fotrem fora del partit comunista.» Vet aquí l’ultimàtum, el resum absurd del missatge que el grupet que s’havia reunit a la seva cuina de Sunnyside Gardens aquell vespre va transmetre a la Rose Zimmer. Finals de la tardor de 1955.
En Sol Eaglin, comunista important, li havia trucat per telèfon. Hi havia un comitè que la volia veure; no, estarien contents, encantats de passar per casa seva, aquell vespre, després del congrés que farien just davant dels Gardens; a les deu era massa tard? Era una ordre, no una pregunta. Sí, en Sol sabia el munt d’hores que treballava la Rose, la importància que pogués dormir prou. Li va prometre que no s’hi estarien gaire estona.
Com havia passat? Fàcil. Una cosa rutinària, de fet. Aquestes coses passaven cada dia. Et podien expulsar de la causa per mocar-te o per parpellejar a intervals sospitosos. Ara, després de tant de temps, li tocava a la Rose. Havia deixat la finestra de la cuina entreoberta per sentir-los quan s’acostessin.
Havia fet cafè. Els sorolls dels Gardens li entraven a casa, fumadors, amants, adolescents emmurriats als passatges comunitaris”

Els jardins de la Dissidència és una novel·la on els seus personatges lluiten per uns ideals ojardines de la Disidencia Lethem moviments que els acabaran traicionant. La lluita entre els ideals i les pressions internes i externes que van rebent condiciona en les decisions que hauran de prendre.
L’altra protagonista és la seva filla Miriam qui voldrà en tot moment allunyar-se de la familia per formar part del moviment  L’Era d’Aquari del Greenwich Village on coneixerà a un cantant de folck amb quin tindrà un fill anomenat Sergius que anys més tard participarà en el moviment Ocupa Wall Street.

Els jardins de la Dissidència s’endinsa  en tres generacions  d’una familia nord-americana que viuen els moviments socials de l’època  amb les seves pròpies revolucions internes i externes que arrenca amb el  comunisme i acaba   amb les manifestacions  Occupy passant pel moviment  hippy  dels seixanta.

Jonathan Lethem és autor de set novel·les  on destaquen Pistola, amb música de fons, Encara no m’estimes, La fortaleza de la soledad, Cuando Alice se subió a la mesa i Huérfanos de Brooklyn.