Els escriptors delinqüents de José Ovejero.

L’escriptor José Ovejero ens ofereix un assaig literari a Escritores delincuentes (Alfagura 2011).

François Villon, Anne Perry, Karl May, Jean Ray, William Burroughs, Maurice Sachs, Thomas Malory, Chester Himes, Jimmy Boyle i Hugh Collins, Jeffrey Archer, Abdel Hafed Benotman, Jean Genet i Sergiusz Piasecki son alguns dels noms que aparèixen en aquest llibre que explora les vides d’escriptors que van cometre o delictes o que gràcies a la seva visita a la presó van convertir-se en escriptors notables.
Com diu José Ovejero a l’inici del llibre Escritores delincuentes, parla d’escriptors que han comès delictes tipificats en el codi penal. Ofereix un recorregut per diferents èpoques i diferents delictes.
Cas destacat el de  De Piasecki ‘’El padre del escritor y contrabandista Sergiusz Piasecki fue a visitar a su hijo a la cárcel y le dijo: “He estado leyendo tus notas y tus papeles y me he dado cuenta de que posees cierta habilidad para escribir. ¿Por qué no intentas escribir historias sobre gente con personalidades peculiares que viven aventuras extraordinarias?”.
Anne Perry de nom real Juliet Hulme va assassinar l’any 1954 la mare d’una amiga seva a cops de toxto. Va sortir de la presó cinc anys després i va tornar al seu país amb un altre nom: Anne Perry.  Per la seva banda, l’escriptor de culte d ela generació Beat, William Burroughs posseïa revòlvers, rifles i armes automàtiques. L’any 1951 va matar a la seva dona en un estrany episodi domèstic: se suposa que Burroughs va intentar donar-li un tret a un got que estava posat sobre el cap de la seva dona.
Ovejero també parla d’altres escriptors com Cervantes, Álvaro Mutis, Goliarda Sapienza, André Malraux o Paul Verlaine.

 ‘Los escritores que he seleccionado no son intere­santes sólo por su biografía. Lo verdaderamente interesante es la relación entre su biografía y su obra….
Si al principio me fas­cinaba el acto violento o tan sólo ilegal, después me fasci­naba su representación, y cómo esa representación acaba transformando al propio escritor. ¡Y ese deseo, esa necesidad de justificarse, de expresarse, de defenderse!
El libro del escritor delincuente se vuelve una nueva sala del tribunal, y el lector el jurado o, en algún caso, un nuevo acusado como miembro de esa sociedad a la que condena el de­lincuente”.
José Ovejero.