El jurat ha destacat la qualitat de la novel·la ‘L’efecte Frankenstein’

El guardó el concedeix el Ministeri de Cultura i Esport per a distingir una obra d’autor espanyol, escrita en qualsevol de les llengües oficials de l’Estat i editada a Espanya durant l’any passat 2019. La dotació econòmica del premi és de 20.000 euros.

El jurat del Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil corresponent a l’any 2020 ha proposat la concessió d’aquest guardó a Elia Barceló per la seva obra ‘L’efecte Frankenstein’. El Jurat ha motivat la seva proposta “per la seva prosa fluida i madura, la seva trama perfectament encaixada fins al final, i uns personatges que evolucionen al llarg de la història i estan dotats d’una profunditat que els fa creïbles”. Al seu torn ha destacat que “l’obra compta amb un important treball de documentació històrica que mostra l’evolució del rol de la dona des de fa 200 anys”.

La novel·la està dirigida fonamentalment al lector juvenil suposa una aportació important al foment de la lectura en unes edats clau per a la formació de futurs lectors.

La novel·la va rebre el Premi Edebé de Literatura Juvenil 2019 i ens ofereix un homenatge a frankenstein i una lliçó d’història. Una novel·la que reflexiona sobre la igualtat entre sexes i classes.

Com si es tractés d’Alícia caient per la llodriguera, la Nora viatja al final del segle xviii. Allà s’haurà de disfressar d’home i també de senyoreta; i adaptar-se a les vestimentes i els costums de l’època per a ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu irresponsable amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori.

L’efecte Frankenstein obre un  diàleg entre dues èpoques i ens fa reflexionar sobre la desigualtat de gènere, tant en l’àmbit professional com social. Així mateix, com a l’obra de Shelley, també reitera l’obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here