El sector editorial català factura 2.608 milions d’euros al món, però per un 10% de facturació

El Gremi d’Editors de Catalunya ha fet  balanç de la situació del mercat editorial.

gremi llibreters
Les editorials amb seu a Catalunya facturen 2.608 milions d’euros l’any, dels quals 1.208 provenen del mercat interior espanyol, 1.200 de l’activitat exterior i 200 milions d’exportacions.  Aquestes dades situen Catalunya a la 15a posició del rànquing de les primeres potències de la indústria editorial del món.

La facturació del sector editorial català caurà un 10% el 2013, i segons ha comentat  en roda de premsa Xavier Mallafré, president del Gremi d’Editors de Catalunya  s’espera que el sector editorial  comenci a remuntar el 2015

A Catalunya es concentren 272 empreses, que donen feina directa a 4.907 professionals, i conformen un espectre editorial ampli i heterogeni que engloba des dels grans grups editorials, ben posicionats en l’àmbit mundial, fins a un important nombre d’editorials mitjanes i petites que editen tant literatura com llibres científics, tècnics i jurídics, com llibres de text, obres de divulgació, diccionaris i enciclopèdies, infantil i juvenil i còmics, entre d’altres.

L’any 2012, el sector editorial català va editar 31.759 títols (ménys de 8.000 en català).

Actualment Barcelona colidera amb Madrid l’edició de llibres a Espanya. Catalunya produeix prop del 75% de les obres de literatura i ficció en castellà que es vénen a Espanya i el 49% del total de llibres que consumeix el mercat espanyol.

Respecte al consum cultural a Catalunya, les dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura de la FUNDACC indiquen que 6 de cada 10 catalans ha llegit un llibre en el darrer any, el 66,6% en castellà, el 27,8% en català, i la resta en més de 25 altres idiomes.

Xavier Mallafré, president del Gremi d’Editors de Catalunya  ha destacat que el sector s’està esforçant per aportar una oferta legal i atractiva de llibre electrònic, amb la creació de plataformes que permeten tenir accès legal a continguts digitals, tant de descàrrega com de suscripció. “Qui vol comprar de manera legal pot fer-ho amb molta facilitat”, ha assenyalat Mallafré.

En aquests moments en què el cercle contra la pirateria s’està tancant i que s’està contruint un nou marc legal amb l’elaboració de la nova Llei de Propietat Intel·lectual, el president del Gremi ha reclamat que “cal fomentar una major conscienciació social a través de l’educació, fomentant l’estimació pel valor de la cultura des de l’escola”.